Brexit, Panama papers και… γύρος στην ολομέλεια του Στρασβούργου

Brexit, Panama papers και… γύρος στην ολομέλεια του Στρασβούργου

Πλούσια και ετερόκλητη η ατζέντα των ευρωβουλευτών αυτή την εβδομάδα

H απονομή του βραβείου Ζαχάρωφ 2017 στη δημοκρατική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας είναι το λαμπερό θέμα που θα απασχολήσει αυτή την εβδομάδα την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Το βραβείο Ζαχάρωφ, που είναι αφιερωμένο στην ελευθερία της σκέψης θα απονεμηθεί σε ειδική τελετή την Τετάρτη το μεσημέρι στο Στρασβούργο.

Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί και το Brexit ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, και τον κύριο διαπραγματευτή της EΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ την Τετάρτη τα ζητήματα της άμυνας, της κοινωνικής πολιτικής, της εκπαίδευσης, της μετανάστευσης και των διαπραγματεύσεων.

Panama Papers συνέχεια, καθώς οι ευρωβουλευτές θα έχουν μπροστά τους το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής του ΕΚ στο οποίο περιλαμβάνονται προτάσεις για καλύτερη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών,  προστασία αυτών που αποκαλύπτουν τα σκάνδαλα και την υιοθέτηση ενός σαφούς ορισμού για τους φορολογικούς παραδείσους.

Την Τρίτη, η ολομέλεια αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την παράταση και την παροχή πρόσθετων κονδυλίων στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, που αποτελεί το κύριο εργαλείο του αναπτυξιακού Σχεδίου Γιούνκερ.

Αυτή την εβδομάδα θα έχει την τιμητική του και ο γύρος. Το ΕΚ θα αποφασίσει αν θα ασκήσει βέτο στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτραπεί η χρήση φωσφορικών αλάτων στον κατεψυγμένο γύρο, θέμα που εγείρει σημαντικές ανησυχίες για την υγεία.

Σήμερα, Δευτέρα, συζητιούνται και οι επικείμενες μεταρρυθμίσεις για την απλούστευση της κοινής γεωργικής πολιτικής και για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των αγροτών έναντι των σουπερμάρκετ. Την Τρίτη θα γίνει η ψηφοφορία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα θέσει προς ψήφιση την Τετάρτη στο ΕΚ την πρότασή της για την ενίσχυση και επιτάχυνση της διασυνοριακής βοήθειας σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Επίσης οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την Τετάρτη το απόγευμα τους τρόπους διεύρυνσης και ενίσχυσης του χώρου Σένγκεν με την είσοδο της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας.