Τι συμβαίνει με τους 7.000 τόνους βρεφικού γάλακτος που έφτασαν στην αγορά

Τι συμβαίνει με τους 7.000 τόνους βρεφικού γάλακτος που έφτασαν στην αγορά

Η ανάκληση σχετίζεται με απειλή για την υγεία, η οποία ξεκίνησε να εξαπλώνεται στις αρχές Δεκεμβρίου

Οι υγειονομικές αρχές στη Γαλλία δήλωσαν ότι 26 βρέφη στη χώρα έχουν αρρωστήσει από τις αρχές Δεκεμβρίου.
Η ανάκληση περίπου 7.000 τόνων βρεφικού γάλακτος επηρεάζει τα προϊόντα και τις εξαγωγές προς χώρες όπως η Βρετανία, η Κίνα, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και το Σουδάν. Σημειώνεται ότι τα προϊόντα της Lactalis διανέμονται και στην Ελλάδα.

Καλύπτει εκατοντάδες προϊόντα σκόνης γάλακτος για βρέφη, τα οποία διατίθενται στο εμπόριο παγκοσμίως με τα εμπορικά σήματα Milumel, Picot και Celi.
Η Lactalis είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο. Ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας, Michel Nalet, δήλωσε στην AFP ότι «περίπου 7.000 τόνοι» παραγωγής ενδέχεται να έχουν μολυνθεί, αλλά η εταιρεία δεν είναι σε θέση να πει πόσοι παραμένουν στην αγορά, έχουν καταναλωθεί ή είναι σε απόθεμα.

Όλα τα προϊόντα που κατασκευάστηκαν από τα μέσα Φεβρουαρίου του 2017 έχουν ανακληθεί και η εταιρεία είπε ότι έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα για την απολύμανση όλων των μηχανημάτων της στο εργοστάσιο.

Η ανάκληση σχετίζεται με απειλή για την υγεία, η οποία ξεκίνησε να εξαπλώνεται στις αρχές Δεκεμβρίου, αφού 20 παιδιά στη Γαλλία ηλικίας κάτω των έξι ετών αρρώστησαν.

Την εποχή εκείνη εκδόθηκε περιορισμένη ανάκληση, αλλά οι ρυθμιστικές αρχές διαπίστωσαν ότι τα μέτρα που είχε λάβει η Lactalis για τη διαχείριση του κινδύνου της μόλυνσης ήταν «ανεπαρκή».

Τα βακτήρια της σαλμονέλας μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια, κράμπες στο στομάχι και έμετο.
Η ασθένεια, που προκαλείται από εντερικά βακτηρίδια που προέρχονται από ζώα, είναι επικίνδυνη για τους πολύ μικρούς σε ηλικία αλλά και για τους ηλικιωμένους λόγω του κινδύνου αφυδάτωσης.

Δεν είναι η πρώτη φορά ωστόσο που η βιομηχανία παραγωγής γάλακτος για τα βρέφη, έχει προκαλέσει αισθήματα φόβου στο καταναλωτικό κοινό.
Έξι μωρά έχασαν τη ζωή τους και περίπου 300.000 ακόμα αρρώστησαν το 2008, αφού οι Κινέζοι κατασκευαστές πρόσθεταν τη βιομηχανική χημική μελαμίνη στα προϊόντα βρεφικής σκόνης γάλακτος.