«Βράζει» η Μέση Ανατολή κατά του Τραμπ – Στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές

«Βράζει» η Μέση Ανατολή κατά του Τραμπ – Στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές

Ρόλο προασπιστή της παλαιστινιακής υπόθεσης αναλαμβάνει ο Ερντογάν

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν για άλλη μια φορά σήμερα τους δρόμους μεγάλων πόλεων στη Μέση Ανατολή και σε πολλές άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο, διαμαρτυρόμενοι για την αμφιλεγόμενη απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Καθώς συνεχίζονται για τέσσερις ημέρες οι κινητοποιήσεις και τα βίαια επεισόδια στα παλαιστινιακά εδάφη, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τέσσερις Παλαιστίνιους μέχρι τώρα, ο πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του προς όλες τις πλευρές να επιδείξουν «σύνεση και αυτοσυγκράτηση».

Σε μια ένδειξη ωστόσο ότι η ένταση δεν αποκλιμακώνεται, ένας Παλαιστίνιος μαχαίρωσε και τραυμάτισε σοβαρά έναν φύλακα ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία που έκανε λόγο για «τρομοκρατική» επίθεση. Ο δράστης συνελήφθη, όπως μεταδίδει το AFP και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Προσπαθώντας να εμφανιστεί ως ο προασπιστής της παλαιστινιακής υπόθεσης, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε σήμερα ότι «δεν θα εγκαταλείψει την Ιερουσαλήμ στο έλεος ενός κράτους τρομοκράτη που σκοτώνει παιδιά», αναφερόμενος στο Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που βρίσκεται στο Παρίσι για συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κατηγόρησε την Ευρώπη για «υποκρισία», κατηγορώντας την ότι δεν καταδικάζει τις εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ από τους Παλαιστίνιους.

Μολονότι οι κινητοποιήσεις δεν ήταν τόσο ογκώδεις όσο θα περίμενε κανείς για αυτό το καυτό ζήτημα, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και σήμερα. Στη Βηθλεέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των συγκεντρωμένων και των Ισραηλινών στρατιωτών. Ταραχές σημειώθηκαν επίσης στον προσφυγικό καταυλισμό του Αρούμπ, επίσης στη Δυτική Όχθη, όπου ένας Παλαιστίνιος τραυματίστηκε από πλαστικές σφαίρες.

Σε διάστημα 4 ημερών, οι βίαιες ταραχές έχουν στοιχίσει τη ζωή τεσσάρων Παλαιστινίων και τον τραυματισμό 1000 και πλέον ανθρώπων, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Έκρυθμη η κατάσταση στο Λίβανο

Στον Λίβανο, οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσουν μια διαδήλωση κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, στη βόρεια Βηρυτό. Οι διαδηλωτές εμποδίστηκαν να φτάσουν στο κτίριο της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας και πολλοί τραυματίστηκαν.

Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές, υποστηρικτές των Παλαιστινίων, συγκεντρώθηκαν κοντά στην αμερικανική πρεσβεία που βρίσκεται στην περιοχή Άουκαρ, στα βόρεια περίχωρα της Βηρυτού, μετέδωσε ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Την πρόσβαση του πλήθους εμπόδιζε μια μεταλλική πόρτα που έκλεινε τον δρόμο προς την πρεσβεία και οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση για να απωθήσουν τους διαδηλωτές ενώ εκείνοι προσπαθούσαν να ανοίξουν τη μεταλλική θύρα.

Ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) τραυματίστηκε ελαφρά στον θώρακα από μια πλαστική σφαίρα όταν ένα μέλος των δυνάμεων επιβολής του νόμου έριξε εναντίον του.

Πολλοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Ορισμένοι εκ των διαδηλωτών έριχναν πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας που απάντησαν με πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και αντλίες νερού.

Η αστυνομία συνέλαβε διαδηλωτές, δεν διευκρίνισε ωστόσο τον αριθμό των συλλήψεων.

Το πλήθος φώναζε συνθήματα εναντίον του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ενώ μια ομάδα διαδηλωτών έκαψε ένα ομοίωμα του Αμερικανού προέδρου.

«Βρισκόμαστε εδώ για να πούμε στον Τραμπ ότι η απόφασή του δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης» είπε μία από τις διαδηλώτριες, η Σίλβια Αμούντ. «Δεν πρόκειται απλά για μια πόλη αλλά το σύμβολο του αγώνα των Παλαιστινίων» συμπλήρωσε η ίδια.

«Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά την αξιοπρέπειά μας και την ιστορία μας» συμπλήρωσε ένας άλλος διαδηλωτής, ο Χάλεντ.

Νωρίς το απόγευμα η πλειονότητα των διαδηλωτών είχε αποχωρήσει από την περιοχή. Μεταξύ των συγκεντρωμένων υπήρχαν μέλη παλαιστινιακών οργανώσεων καθώς και ισλαμιστές και υποστηρικτές της λιβανέζικης αριστεράς.

Από την πλευρά του ο ηγέτης της σιιτικής Χεσμπολάχ Χασάν Νασράλα απηύθυνε κάλεσμα για μαζικές κινητοποιήσεις αύριο κατά της απόφασης της Ουάσιγκτον για την Ιερουσαλήμ στο προπύργιο της οργάνωσης, νότια της Βηρυτού.

«Καλώ τους άνδρες, τις γυναίκες, τους νέους και τους ηλικιωμένους, στις νότιες συνοικίες, στη Βηρυτό και όλους όσοι το επιθυμούν στον Λίβανο να πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις» δήλωσε ο Νασράλα, απευθύνοντας κάλεσμα και τους Παλαιστίνιους που διαμένουν σε 12 καταυλισμούς προσφύγων στον Λίβανο.

Διαδηλώσεις και σε άλλες χώρες

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε μια διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, ενώ στο Κάιρο εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν στις κινητοποιήσεις στο Πανεπιστήμιο Αλ Άζχαρ, στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και σε εκείνο του Αΐν Σαμς. Στις διαδηλώσεις αυτές συμμετείχαν και περίπου 200 Αιγύπτιοι δικηγόροι.

Στο Ραμπάτ, την πρωτεύουσα του Μαρόκου, η κινητοποίηση ήταν ογκώδης. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Ιερουσαλήμ, πρωτεύουσα της Παλαιστίνης».

Στην Τζαλαλαμπάντ του Αφγανιστάν, οι συγκεντρωμένοι έκαψαν ένα ομοίωμα του Τραμπ, φωνάζοντας συνθήματα όπως «θάνατος στην Αμερική, τον Τραμπ και το Ισραήλ».

Στην Τζακάρτα, περίπου 5.000 Ινδονήσιοι διαμαρτυρήθηκαν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του Τραμπ, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχτεί τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς ο οποίος στα μέσα Δεκεμβρίου θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και την Αίγυπτο. Ο μεγάλος ιμάμης του τεμένους Αλ Άζχαρ, στο Κάιρο και ο πάπας της Ορθόδοξης Κοπτικής Εκκλησίας της Αιγύπτου Θεόδωρος Β΄ αρνήθηκαν επίσης να συναντηθούν με τον Πενς.