Συμμαχία Μακρόν-Ερντογάν κατά της απόφασης Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Συμμαχία Μακρόν-Ερντογάν κατά της απόφασης Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Οι σύο ηγέτες συμφώνησαν πως η ενέργεια των ΗΠΑ προκαλεί ανησυχίες

Οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Γαλλίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Εμανουέλ Μακρόν, θα συνεργαστούν σε μια προσπάθεια να πείσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναθεωρήσουν την απόφασή τους για την Ιερουσαλήμ, ανέφερε σήμερα μια πηγή της τουρκικής προεδρίας στο Reuters.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι η ενέργεια των ΗΠΑ προκαλεί ανησυχίες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή του Reuters, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, Τουρκία και Γαλλία θα καταβάλουν κοινή προσπάθεια για να αναθεωρήσει η Ουάσινγκτον την απόφασή της.

Ο πρόεδρος Ερντογάν μίλησε επίσης τηλεφωνικά για το ίδιο θέμα με τους ομολόγους του του Καζακστάν, του Λιβάνου και του Αζερμπαϊτζάν. Την Τετάρτη συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, για την επόμενη εβδομάδα.

Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ ανησυχεί τους συμμάχους των ΗΠΑ στη Δύση. Την Παρασκευή, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βρετανία και Σουηδία κάλεσαν την Ουάσινγκτον να παρουσιάσει «λεπτομερείς προτάσεις για μια διευθέτηση» του Μεσανατολικού.