Απομονωμένος ο Τραμπ στο ΣΑ του ΟΗΕ

Απομονωμένος ο Τραμπ στο ΣΑ του ΟΗΕ

Όλοι εναντίον του για την απόφαση να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ «αντίκειται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», διαμήνυσαν σήμερα οι πρεσβευτές της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε εκτάκτως για το θέμα, την ώρα που στην Ιερουσαλήμ και στον αραβικό κόσμο έγιναν σήμερα μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Αυτή η απόφαση «δεν ευνοεί την προοπτική της ειρήνης στην περιοχή» υπογράμμισαν οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες σε μια ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά το πέρας της έκτατης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά τη διάρκεια της οποίας οι ΗΠΑ βρέθηκαν «απομονωμένες».

Οι πρεσβευτές απηύθυναν επίσης έκκληση «προς όλα τα μέρη και όλους τους περιφερειακούς παράγοντες να εργαστούν μαζί για τη διατήρηση της ηρεμίας».

Ο ειδικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Νικολάι Μλαντένοφ, διατύπωσε τη «μεγάλη του ανησυχία για τους κινδύνους μιας βίαιης κλιμάκωσης» και τόνισε ότι μονάχα η «διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών» μπορεί να οδηγήσει σε μια απόφαση για το μέλλον της Ιερουσαλήμ, κάνοντας λόγο για το «σύμβολο της χριστιανικής, εβραϊκής και μουσουλμανικής πίστης» που αντιπροσωπεύει αυτή η πόλη.

Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει διάλογος με την Ουάσιγκτον μέχρι ο Τραμπ να αναιρέσει την απόφασή του και ότι η παλαιστινιακή ηγεσία εξετάζει όλες τις επιλογές για τον τρόπο που θα απαντήσει.

Ο πρεσβευτής της Αιγύπτου Αμρ Αμπουλάτα είπε ότι η απόφαση των ΗΠΑ θα έχει «σοβαρές, αρνητικές επιπτώσεις» στην ειρηνευτική διαδικασία.

Αμετάπιστες οι ΗΠΑ, απέρριψαν τα «κηρύγματα και τα μαθήματα»

Από την πλευρά των ΗΠΑ, η πρέσβειρα Νίκι Χέιλι, απέρριψε τα «κηρύγματα και τα μαθήματα» και επισήμανε ότι ο ΟΗΕ βλάπτει παρά προωθεί τις προοπτικές να επιτευχθεί ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Αντίθετα, όπως είπε, οι ΗΠΑ «παραμένουν δεσμευμένες στην ειρηνευτική διαδικασία» στη Μέση Ανατολή και είναι ένας αξιόπιστος μεσολαβητής ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους.

«Οι ΗΠΑ είναι αξιόπιστες απέναντι και στις δύο πλευρές. Το Ισραήλ ποτέ δεν θα εξαναγκαστεί, και δεν πρέπει ποτέ να εξαναγκαστεί προς μια συμφωνία από τα Ηνωμένα Έθνη ή από οποιαδήποτε ομάδα χωρών που έχουν αποδείξει την περιφρόνησή τους για την ασφάλεια του Ισραήλ» τόνισε η Χέιλι ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Κατανοώ ότι η αλλαγή θα είναι δύσκολη» για τα υπόλοιπα κράτη μέλη της διεθνούς κοινότητας, συμπλήρωσε η ίδια. Όμως «οι ενέργειές μας στοχεύουν στο να καταγραφεί πρόοδος στις προσπάθειες για ειρήνη».

«Θέλουμε μια συμφωνία που θα είναι το αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης» και ο Τραμπ δεν «πήρε θέση για τα όρια ή τα σύνορα». Το «στάτους κβο παραμένει ως έχει στους ιερούς τόπους».