Σε ιντιφάντα καλεί η Χαμάς για την κίνηση Τραμπ στην Ιερουσαλήμ

Σε ιντιφάντα καλεί η Χαμάς για την κίνηση Τραμπ στην Ιερουσαλήμ

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σε ομιλία του στη Γάζα

Σε νέα εξέγερση κατά του Ισραήλ καλεί η παλαιστινιακή Χαμάς, μετά την κίνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Πρέπει να ζητήσουμε και να εργαστούμε στην κατεύθυνση νέας ιντιφάντας κατά του σιωνιστικού εχθρού» δήλωσε ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σε ομιλία του στη Γάζα.

Με διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την παλαιστινιακή τηλεόραση ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς διαμήνυσε πως η Ιερουσαλήμ είναι «η αιώνια πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης». Ο Αμπάς είπε ότι «καταδικάζει και απορρίπτει» αυτήν την αναγνώριση.

Η απόφαση του Τραμπ, συνέχισε, ισοδυναμεί με παραίτηση των ΗΠΑ από το μεσολαβητικό, ειρηνευτικό ρόλο τους καθώς δεν μπορούν πλέον να διαδραματίζουν αυτόν τον ιστορικό ρόλο για την ειρήνευση με το Ισραήλ. «Με αυτές τις λυπηρές αποφάσεις, οι ΗΠΑ υπονομεύουν σκόπιμα όλες τις ειρηνευτικές προσπάθειες και διακηρύσσουν ότι εγκαταλείπουν τον ρόλο του εγγυητή της ειρηνευτικής διαδικασίας, τον οποίο έπαιζαν τις τελευταίες δεκαετίες» πρόσθεσε.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως το απόγευμα τις Παρασκευής για να συζητήσει για τη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ.