Ανακατασκευάζεται το Μεγάλο Τζαμί στο Χαλέπι, μνημείο της Unesco

Ανακατασκευάζεται το Μεγάλο Τζαμί στο Χαλέπι, μνημείο της Unesco

Τον Απρίλιο του 2013 έπεσε μέχρι και ο μιναρές του τεμένους, ο οποίος στεκόταν εκεί από το 1090.

Το Μεγάλο Τζαμί στην Παλιά Πόλη στο Χαλέπι βρίσκεται στη λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Κατασκευάστηκε μεταξύ του 8ου και του 13ου αιώνα αλλά σχεδόν κατεδαφίστηκε στην διάρκεια του εμφυλίου στη Συρία.

Τον Απρίλιο του 2013 έπεσε μέχρι και ο μιναρές του τεμένους, ο οποίος στεκόταν εκεί από το 1090. Ωστόσο, η τεράστια καταστροφή άρχισε να γίνεται γνωστή στον έξω κόσμο από τον Δεκέμβριο του 2016.

Τώρα, σύμφωνα με το Euronews, το Μεγάλο Τζαμί ανακατασκευάζεται. Όπως δήλωσε ο αρχιτέκτονας Σακχέρ Ολαμπι, που έχει αναλάβει την ανακατασκευή του τεμένους, «πέτρες από τον μιναρέ θα ξαναχρησιμοποιηθούν. Θα τις καταμετρήσουμε χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα και θα τις αξιοποιήσουμε όταν καταλήξουμε στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ανακατασκευή. Ωστόσο αυτό είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς δεν γνωρίζουμε πόσες πέτρες μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν».

Το τζαμί είχε υποστεί πολλές ανακαινίσεις κατά τη διάρκεια των ετών, αλλά αυτή τη φορά, είναι δεν έχει ξεκαθαρίσει πόσος καιρός θα χρειαστεί για να αποκαταστήσει τη δόξα του.