Τόπος εγκλήματος το δικαστήριο της Χάγης μετά την αυτοκτονία κατηγορούμενου

Τόπος εγκλήματος το δικαστήριο της Χάγης μετά την αυτοκτονία κατηγορούμενου

Παγκόσμιο σοκ από την αυτοκτονία του Κροάτη Σλόμπονταν Πράλγιακ με δηλητήριο μέσα στην αίθουσα (βίντεο)

Πρώτο θέμα μετά τη Βόρεια Κορέα είναι σχεδόν σε όλα τα διεθνή μέσα το πρωτοφανές περιστατικό αυτοκτονίας κατηγορούμενου, μέσα σε αίθουσα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη.

Ο Κροάτης της Βοσνίας κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στην δίκη για την πρώην Γιουγκοσλαβία,Σλόμπονταν Πράλγιακ , μετά την επιβεβαίωση της καταδίκης του σε κάθειρξη 20 ετών, κατάπιε δηλητήριο, μπροστά στα μάτια των δικαστών και των καμερών που κάλυπταν ζωντανά την απόφαση του δικαστηρίου.

Ο 72 ετών κατηγορούμενος διοικητής των βοσνιοκροατικών στρατιωτικών δυνάμεων φώναξε «Ο Πράλγιακ δεν είναι εγκληματίας. Αρνούμαι την ετυμηγορία σας» προτού βγάλει από την τσέπη του ένα φιαλίδιο και καταπιεί το περιεχόμενο.

Δείτε την στιγμή της αυτοκτονίας του 

Η δίκη διακόπηκε. επικράτησε χάος στην αίθουσα και ο Πράλγιακ μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Χάγης, όπου και απεβίωσε λίγες ώρες αργότερα.

Η ολλανδική αστυνομία κήρυξε τόπο εγκλήματος την αίθουσα του δικαστηρίου όπου ο Πράλγιακ κατάπιε το δηλητήριο.

Στο εφετείο του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία δικάζονταν έξι πρώην υψηλόβαθμοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι των Κροατών της Βοσνίας που κατηγορούνταν για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον πόλεμο ανάμεσα σε Κροάτες και Μουσουλμάνους (1993-1994) που ξέσπασε κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία (1992-1995).

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε σήμερα ότι η «ενέργεια» του Πράλγιακ, ο οποίος δηλητηριάστηκε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η δίκη του, αποτυπώνει «τη βαθιά ηθική αδικία» που διαπράττει το δικαστήριο της Χάγης.

«Η ενέργειά του της οποίας όλοι μας γίναμε μάρτυρες σήμερα αποτυπώνει κυρίως τη βαθιά ηθική αδικία προς τους έξι Κροάτες της Βοσνίας» η καταδίκη των οποίων επικυρώθηκε σε δεύτερο βαθμό από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, όπως επίσης και «σε βάρος του λαού της Κροατίας» τόνισε ο Πλένκοβιτς κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.