Σε λίγες ώρες κρίνονται όλα για τη γλυφοσάτη, το καρκινογόνο ζιζανιοκτόνο

Σε λίγες ώρες κρίνονται όλα για τη γλυφοσάτη, το καρκινογόνο ζιζανιοκτόνο

Δεκατέσσερις χώρες υπέρ, 9 κατά και 5 αποχές

Η τύχη της γλυφοσάτης εξετάζεται σήμερα για μία τελευταία φορά σε δεύτερο βαθμό της ειδική επιτροπή Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, αν και οι θέσεις των χωρών δεν φαίνεται να έχουν καθόλου μετακινηθεί από την τελευταία ψηφοφορία της 9ης Νοεμβρίου.

Δεκατέσσερις χώρες υπέρ, 9 κατά και 5 αποχές: έπειτα από διαξιφισμούς δύο ετών για το καρκινογόνο ζιζανιοκτόνο, η ψηφοφορία της 9ης Νοεμβρίου επί της προτάσεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανανέωση της άδειας χρήσης του στη ΕΕ για μία πενταετία επικύρωσε το αδιέξοδο.

Η σημερινή ψηφοφορία θα διεξαχθεί με τους ίδιους όρους, αλλά κάθε κράτος μέλος θα εκπροσωπηθεί σε «υψηλότερο πολιτικό επίπεδο» σε σχέση με τους εμπειρογνώμονες της πρώτης ειδικής επιτροπής. Η συνεδρίαση ξεκινά στις 14.30 τοπική ώρα (15.30 ώρα Ελλάδος).

Εάν η πρόταση επανέλθει ως έχει στο τραπέζι των συζητήσεων, είναι πιθανόν μία χώρα να προτείνει τροπολογία, γεγονός που δεν αποκλείει η νέα ψηφοφορία να αφορά τη ανανέωση της άδειας για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Η απόφαση θα ληφθεί με ειδική πλειοψηφία, δηλαδή 16 κρατών μελών που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ. Κατά συνέπεια, χωρίς την υποστήριξη των μεγάλων πληθυσμιακά χωρών της ΕΕ, είναι εξαιρετικά δύσκολη η άρση του αδιεξόδου.

Βυθισμένη στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, η Γερμανία αναμένεται ότι δεν θα αλλάξει θέση: στις 9 Νοεμβρίου συγκαταλεγόταν στις χώρες που απείχαν.

Η Γαλλία, που ηγείται μαζί με την Ιταλία των χωρών που διαφωνούν με την νέα αδειοδότηση της γλυφοσάτης, επανέλαβε ότι διατηρεί την αρνητική της θέση.

«Λαμβάνοντας υπ΄όψιν τους κινδύνους, η Γαλλία θα αντιταχθεί στην πρόταση και θα ψηφίσει κατά. Η Γαλλία θέλει να υποστηρίξει την προοδευτική κατάργηση της χρήσης της γλυφοσάτης και, μαζί με πολλούς εταίρους, θεωρεί ότι μία μικρότερη χρονική περίοδος θα ήταν εφικτή», εξηγούσε στη Journal du Dimanche η Μπρυν Πουαρζόν, υφυπουργός Οικολογικής Μετάβασης.

Το ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη αποτελεί αντικείμενο έντονων συζητήσεων από το 2015, όταν το Διεθνές Κέντρο Ερευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την χαρακτήρισε «πιθανώς καρκινογόνο» ουσία. Ωστόσο, οι επιστημονικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατύπωσαν αντίθετα συμπεράσματα.

Μετά την ψηφοφορία της 9ης Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωνε ότι η «πλειοψηφία» των χωρών εκφράσθηκε υπέρ της ανανέωσης της άδειας.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης δείχνουν ότι μία περίοδος ανανέωσης της άδειας διάρκειας μικρότερης των πέντε ετών, που προτάθηκε από ορισμένες από τις χώρες που τελικά ψήφισαν κατά, δεν θα γινόταν αποδεκτή από άλλες χώρες οι οποίες τάσσονται υπέρ της ανανέωσης και οι οποίες επίσης είχαν δεχθεί τη μείωση στα πέντε έτη της νέας αδειοδότησης από δέκα έτη που ήταν η αρχική πρόταση της Επιτροπής.

Εάν δεν υπάρξει και σήμερα απόφαση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κληθεί να αποφασίσει η ίδια πριν από τις 15 Δεκεμβρίου, οπότε και λήγει η σημερινή άδεια.

Οταν ερωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη σχετικά με την κατάσταση της υγείας των Ευρωπαίων, ο αρμόδιος επίτροπος Βιτένις Αντριουκάιτις απέφυγε να δώσει απάντηση.

«Συνεχίζουμε να αποφασίζουμε με τα κράτη μέλη και στις 27 Δεκεμβρίου θα δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα», απάντησε, πιστός στη γραμμή της Επιτροπής σύμφωνα με την οποία η τύχη της γλυφοσάτης θα πρέπει να αποφασισθεί από κοινού και με την ευθύνη των χωρών μελών.

Πρόσθεσε όμως ότι η Επιτροπή «θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της κατά εύλογο τρόπο και με βάση νόμιμες προσδοκίες».

Σύμφωνα με την Greenpeace, που περιλαμβάνεται στις μη κυβερνητικές οργανώσεις που έκαναν εντατική εκστρατεία κατά της γλυφοσάτης, η ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι δύσκολη.

Η Επιτροπή «διαμαρτύρεται για το ότι υπερβολικές ευθύνες έχουν πέσει στους ώμους της, ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κρύβονται πίσω της, αλλά...δεν μπορεί να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Φραντσίσκα Αχτερμπεργκ της Greenpeace-Ευρώπη.

«Δεν θέλουν να τους προσάψουν αποφάσεις που είναι αντιδημοφιλείς. Αλλά ταυτόχρονα δεν είναι έτοιμη να ακούσουν τις ανησυχίες των ανθρώπων», πρόσθεσε.

Μία «πρωτοβουλία ευρωπαίων πολιτών», ένα κείμενο που ζητεί την σταδιακή κατάργηση της γλυφοσάτης στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει συγκεντρώσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο υπογραφές. Εχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία θα πρέπει να απαντήσει μέχρι τις αρχές του έτους.