Έφτασαν τους 235 οι νεκροί στο Σινά – Εθνικό πένθος στην Αίγυπτο

Έφτασαν τους 235 οι νεκροί στο Σινά – Εθνικό πένθος στην Αίγυπτο

Τρομοκρατική επίθεση σε τέμενος, σε περιοχή όπου οι αρχές μάχονται το Ισλαμικό Κράτος

Τουλάχιστον 235 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 130 τραυματίστηκαν κατά την επίθεση που πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής, την ώρα της Μεγάλης Προσευχής. ένοπλοι σε τέμενος στην βόρεια επαρχία Σινά της Αιγύπτου.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου κήρυξε τριήμερο πένθος ενώ  ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι υποσχέθηκε ότι θα απαντήσει με «σφοδρότητα».

Οι πρώτες εικόνες από το μακελειό στο τέμενος του Σινά

«Οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία θα εκδικηθούν για τους μάρτυρές μας και θα αποκαταστήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα (απαντώντας) με πυγμή πολύ σύντομα» δήλωσε ο Σίσι κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας καμικάζι ανατινάχθηκε στον προθάλαμο του τεμένους ενώ απ'εξω, περίπου 80 ένοπλοι, άρχισαν να γαζώνουν αδιακρίτως τους πιστούς που έτρεχαν έξω για να σωθούν. Στη συνέχεια μπήκαν μέσα και πυροβόλησαν και τους υπόλοιπους.

Οι δράστες γάζωσαν ακόμα και τα ασθενοφόρα που έφταναν για να παραλάβουν τους τραυματίες.

Η τρομοκρατική επίθεση έγινε στο τέμενος Αλ Ράουνταχ στην Μπιρ αλ-Άμπεντ, δυτικά της πόλης Αρίς, μια περιοχή όπου ο αρχές μάχονται με το αιγυπτιακό παρακλάδι της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Στο βόρειο Σινά τα τελευταία τρία χρόνια, μαχητές του ΙΚ έχουν σκοτώσει εκατοντάδες αστυνομικούς και στρατιώτες τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι μαχητές έχουν θέσει κυρίως στο στόχαστρο των επιθέσεών τους τις δυνάμεις ασφαλείας, αλλά έχουν επίσης προσπαθήσει να επεκταθούν πέραν της χερσονήσου πλήττοντας χριστιανικές εκκλησίες και προσκυνητές.

Aλληλεγγύη από την Ελλάδα 

Για ανείπωτη τραγωδία στο Σινά κάνει λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξη Τσίπρας, με ανάρτησή του στο twitter και δηλώνει συγκλονισμένος, ενώ, παράλληλα, εκφράζει αλληλεγγύη στον αιγυπτιακό λάο.

«Συγκλονισμένος από την ανείπωτη τραγωδία στο Σινά που προκάλεσαν οι αμετανόητοι τρομοκράτες. Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή στεκόμαστε με αλληλεγγύη στο πλάι του αιγυπτιακού λαού», αναφέρει ο πρωθυπουργός.