Διάλογο με τους Χριστιανοδημοκράτες ζητά το SPD

Διάλογο με τους Χριστιανοδημοκράτες ζητά το SPD

Αύριο η συνάντησή Σουλτς-Σταϊνμάιερ

Κινητικότητα διαφαίνεται στις τάξεις του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στο θέμα του διαλόγου για ένα νέο μεγάλο συνασπισμό, μία μέρα πριν τη συνάντηση του Mάρτιν Σουλτς, του προέδρου του κόμματος, με τον επίσης σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Πολιτικοί του SPD, με δηλώσεις τους καλούν πλέον ανοικτά το κόμμα τους να μην συνεχίσει να αποκλείει την συζήτηση για συγκρότηση νέας κυβέρνησης (του λεγόμενου μεγάλου) συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της δεξιάς πτέρυγας του SPD Γιοχάνες Καρς είπε στην (σημερινή έκδοση της εφημερίδας) «Passauer Neue Presse» ότι δεν πρέπει να αποκλείεται ένα νέος μεγάλος συνασπισμός με τους Χριστιανοδημοκράτες. Ο Μάρτιν Σουλτς θα πρέπει να πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ανοιχτός στον διάλογο. Δεν μπορούμε να πούμε στον ομοσπονδιακό πρόεδρο απλώς αυτό ήταν. Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος θα πρέπει να διερευνήσει ποιες δυνατότητες υπάρχουν για σχηματισμό κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι δυνατόν εάν το SPD αποκλείει εκ προοιμίου το μεγάλο συνασπισμό».

Ο Μπερντ Βέστφαλ, εκπρόσωπος του SPD για οικονομικά θέματα στην κοινοβουλευτική ομάδα τάχθηκε υπέρ των συνομιλιών με τους Χριστιανοδημοκράτες και κατά των νέων εκλογών. «Το SPD δεσμεύτηκε πολύ (ενν. υπέρ των εκλογών), αλλά η μετακίνηση είναι δυνατή.

Το SPD πρέπει να διατυπώσει σαφείς όρους και η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση να επιδείξει ευελιξία» είπε χαρακτηριστικά στη Handelsblatt όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επίσης, ο νομικός εμπειρογνώμονας της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Γιοχάνες Φέχνερ, τάχθηκε υπέρ μιας πιο προσεκτικής στάσης στο επίμαχο θέμα: «Το SPD δεν πρέπει να προτρέχει στο θέμα των νέων εκλογών και θα πρέπει να λάβει στα σοβαρά τις συζητήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε στην ίδια εφημερίδα.