Ο εισαγγελέας των Βρυξελλών ζήτησε τη σύλληψη του Πουτζντεμόν

Ο εισαγγελέας των Βρυξελλών ζήτησε τη σύλληψη του Πουτζντεμόν

Η απόφαση θα βγει μετά την 4η Δεκεμβρίου

Ο εισαγγελέας των Βρυξελλών ζήτησε σήμερα την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε η Ισπανία σε βάρος του καθαιρεθέντος ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και τεσσάρων πρώην υπουργών της καταλανικής κυβέρνησης, μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι σύμφωνα με τη βελγική νομοθεσία ο Πουτζντεμόν και οι τέσσερις υπουργοί που ταξίδεψαν μαζί του στις Βρυξέλλες κατηγορούνται για συνωμοσία από δημόσιους αξιωματούχους.

Ο Βέλγος δικαστής δεν έβγαλε σχετική απόφαση αλλά οι δικηγόροι του Πουτζντεμόν και οι συνεργάτες τους θα αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους κατά την αγόρευσή τους σε μια ακροαματική διαδικασία την 4η Δεκεμβρίου.

Μετά τις αγορεύσεις των συνηγόρων την 4η Δεκεμβρίου, ο δικαστής του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου των Βρυξελλών θα εξετάσει τα επιχειρήματα των δύο πλευρών και θα αποφανθεί.

Οι δικηγόροι επισημαίνουν ότι θα εξαντλήσουν όλες τις πιθανές λύσεις, μεταξύ αυτών την προσφυγή στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, στην περίπτωση που ικανοποιηθεί το αίτημα της Μαδρίτης.

«Εμείς θα αναπτύξουμε τα επιχειρήματά μας την 4η Δεκεμβρίου. Ο εισαγγελέας ζήτησε την εκτέλεση του εντάλματος έκδοσης. Δεν λήφθηκε καμία απόφαση σήμερα» είπε από την πλευρά του σε δημοσιογράφους ένας άλλος συνήγορος, ο Πολ Μπεκαέρτ έξω από το δικαστήριο των Βρυξελλών.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι διαβεβαίωσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση της βελγικής δικαιοσύνης.

«Έχω εμπιστοσύνη στη δικαστική εξουσία και, πάνω απ? όλα, σέβομαι και συμμορφώνομαι στις αποφάσεις της (?). Εάν αρχίσουμε να θέτουμε αυτό υπό αμφισβήτηση, δεν πιστεύω ότι θα βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο» τόνισε ο Ραχόι από το Γκέτεμποργκ όπου συμμετέχει στην κοινωνική Σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.