Η Βενεζουέλα πάντως επιμένει «είμαστε καλοπληρωτές»

Η Βενεζουέλα πάντως επιμένει «είμαστε καλοπληρωτές»

Ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα κηρύξει «ποτέ» στάση πληρωμών

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι θα εξοφλήσει το χρέος της, παρά το ότι οι δύο από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης την κήρυξαν σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας, όπως και τη σημαντικότερη εταιρεία της χώρας, τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου PDVSA.

«Είμαστε καλοπληρωτές, παρ' όλα όσα λένε οι οίκοι αξιολόγησης, το (αμερικανικό) υπουργείο Οικονομικών, η Ευρωπαϊκή Ένωση ή ο Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε ο υπουργός Επικοινωνίας Χόρχε Ροδρίγκες.

Η κυβέρνηση θα καταλήξει «σε μια συμφωνία με τους ομολογιούχους» για την αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου της Βενεζουέλας, διαβεβαίωσε ο ίδιος, προεξοφλώντας ότι θα υπάρξει επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων που άρχισε το Καράκας για την αναδιάρθρωση του χρέους της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Το βράδυ της Κυριακής ο σοσιαλιστής πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα κηρύξει «ποτέ» στάση πληρωμών.

Αλλά αντιστοίχως τη Δευτέρα και την Τρίτη (πρωί Τρίτης και ξημερώματα Τετάρτης, ώρα Ελλάδας) οι οίκοι αξιολόγησης S&P Global Ratings και Fitch Ratings αποφάσισαν να κηρύξουν τη Βενεζουέλα σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας, διαπιστώνοντας ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν μπόρεσε να καταβάλει εγκαίρως, μετά και την παρέλευση της περιόδου χάριτος 30 ημερών, τοκοχρεολύσια που όφειλε για το εξωτερικό της χρέος.

Ο Φιτς αποφάσισε επίσης να κηρύξει σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας τον πετρελαϊκό όμιλο PDVSA, διότι καθυστέρησε για μία εβδομάδα να αποπληρώσει ομολογιούχους, στους οποίους θα όφειλε να έχει καταβάλει ένα ποσό ύψους δύο δισεκ. δολαρίων.

Ο Χόρχε Ροδρίγκες όμως διέψευσε ότι αθετήθηκαν πληρωμές και διαβεβαίωσε ότι η καταβολή των δόσεων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η PDVSA παράλληλα εξασφάλισε μια σύντομη ανάπαυλα: η αρμόδια επιτροπή της ISDA (της διεθνούς ένωσης συμφωνιών ανταλλαγής και παραγώγων, στην οποία συμμετέχουν 15 από τις πιο σημαντικές εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα), που συνεδρίασε στη Νέα Υόρκη, αποφάσισε να αναβάλει τη λήψη απόφασης σχετικά με τις συνέπειες που θα έχει η μη καταβολή ενός ποσού 1,161 δισεκ. δολαρίων που όφειλε, εν αναμονή «σαφέστερων πληροφοριών για το χρονοδιάγραμμα» των πληρωμών.

Η ειδική επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά αύριο Πέμπτη στις 20:00 (ώρα Ελλάδας) για να «συνεχίσει τις συνομιλίες» της.

Η κήρυξη της Βενεζουέλας σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας, μια εξέλιξη για την οποία εκφράζονταν ανησυχίες επί εβδομάδες, επέτεινε την ανασφάλεια σχετικά με το εάν το Καράκας είναι σε θέση να συνεχίσει να εξυπηρετεί το εξωτερικό χρέος του, που ανέρχεται σε περίπου 150 δισεκ. δολάρια.

Δεν αποκλείεται η εξέλιξη να προοιωνίζεται γενική στάση πληρωμών, με άλλα λόγια την πλήρη αδυναμία της χώρας να συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος της, την ώρα που ο πληθυσμός της υφίσταται ήδη σοβαρές ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, καθώς δεν υπάρχει ρευστό για την εισαγωγή τους.

Διεθνής πίεση

Για να αποφευχθεί η εξέλιξη αυτή, ο πρόεδρος Μαδούρο είχε καλέσει τη Δευτέρα στο Καράκας τους διεθνείς πιστωτές της χώρας προκειμένου να υπάρξει μια διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους της. Η συνάντηση, που δεν διήρκεσε παρά 25 λεπτά, ολοκληρώθηκε χωρίς να ανακοινωθεί καμιά συμφωνία, αν και τα μέρη ανακοίνωσαν ότι θα υπάρξει νέα το προσεχές διάστημα. Η κυβέρνηση μολαταύτα έκανε λόγο για μια «επιτυχή» συνάντηση.

Η Βενεζουέλα, η οποία υπέστη τεράστιο πλήγμα από την πτώση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, δεν διαθέτει πλέον παρά μόλις 9,7 δισεκ. δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα, την ώρα που οφείλει να καταβάλει τοκοχρεολύσια 1,47 δισεκ. δολαρίων ως τα τέλη της χρονιάς και 8 δισεκ. δολαρίων το 2018.

«Είναι πολύ πιθανό ότι θα θεωρήσουμε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους της Βενεζουέλας ως μια συναλλαγή επιβληθείσα στους πιστωτές, παρόμοια με μια χρεοκοπία, λαμβανομένων υπόψη των ισχυρών περιορισμών στην ρευστότητα σε συνάλλαγμα» που αντιμετωπίζει το Καράκας, τόνισε ο S&P.

Τόσο ο Στάνταρντ εντ Πουρς όσο και ο Φιτς εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για τις νέες κυρώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία απαγόρευσε στις τράπεζές της και στους πολίτες της να αγοράζουν νέα αξιόγραφα ή να διαπραγματευθούν οποιαδήποτε συμφωνία με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Σύμφωνα με το Καράκας, το 70% του χρέους της διακρατούν βορειοαμερικανοί επενδυτές (δηλαδή επενδυτές από τις ΗΠΑ και τον Καναδά).

Το ποσοστό του επιτοκίου των 10ετών ομολόγων της Βενεζουέλας ανήλθε την Τρίτη στο 50,39%, αντανακλώντας την αναζωπύρωση των ανησυχιών για την φερεγγυότητά της. Είχε φθάσει στο 54,08% την 7η Νοεμβρίου πριν υποχωρήσει στο 42,54% τη 13η Νοεμβρίου.

Η Βενεζουέλα, άλλοτε μια από τις πλουσιότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, κινδυνεύει να αποκλειστεί από τις αγορές, όπως και η PDVSA, που ίσως βρεθεί εκτεθειμένη σε προσφυγές στα δικαστήρια εναντίον της και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων της ιδίας και θυγατρικών της στο εξωτερικό.

Ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι διαπραγματεύεται με τη Ρωσία και την Κίνα, δύο σύμμαχες χώρες στις οποίες η Βενεζουέλα οφείλει αντίστοιχα 8 και 28 δισεκ. δολάρια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο κλείστηκε συμφωνία με τη Μόσχα για την αναδιάρθρωση πιστώσεων ύψους τριών δισεκ. δολαρίων και κατά συγκλίνουσες πηγές προσκείμενες σε αμφότερες τις κυβερνήσεις, θα υπογραφτεί σήμερα Τετάρτη.