Γκρέμισαν τα καταλύματα και έχυσαν το νερό προσφύγων σε νησί

Γκρέμισαν τα καταλύματα και έχυσαν το νερό προσφύγων σε νησί

Οι αρχές της Παπούα είχαν δώσει εντολή για την εκκένωση του νησιού – κέντρου κράτησης

Οι αρχές της Παπούας Νέας Γουινέας κατέστρεψαν σήμερα τα πρόχειρα καταλύματα και τα αποθέματα νερού των προσφύγων που παραμένουν σε ένα αυστραλέζικο κέντρο κράτησης το οποίο έχει κλείσει, λίγες ημέρες προτού λήξει το τελεσίγραφο που τους έχει δοθεί για να το εγκαταλείψουν.

Το κέντρο κράτησης στο νησί Μάνους δημιούργησε η Καμπέρα στην Παπούα Νέα Γουινέα για να κρατά τους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Αυστραλία μέσω θαλάσσης μέχρι να εξεταστεί η αίτησή τους για παροχή ασύλου. Το κέντρο έκλεισε επισήμως στις 31 Οκτωβρίου, έπειτα από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας. Είχε βρεθεί στο στόχαστρο έντονων επικρίσεων για τις συνθήκες που επικρατούσαν εκεί.

Ωστόσο περίπου 600 πρόσφυγες παραμένουν κλεισμένοι σε αυτό, παρά το γεγονός ότι έχει διακοπεί η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση και η παροχή τροφίμων.

Οι πρόσφυγες είναι προγραμματισμένο να μεταφερθούν σε τρία άλλα κέντρα, όμως εκείνοι δηλώνουν ότι φοβούνται για την ασφάλειά τους καθώς κάποιοι κάτοικοι είναι εχθρικοί στη μετεγκατάστασή τους.

Σύμφωνα με τον Ιρανό Μπεχρούζ Μπουσανί, η αστυνομία και η υπηρεσία μετανάστευσης της Παπούας Νέας Γουινέας κατέστρεψαν τα καταλύματα των κρατούμενων και τις γούρνες που χρησιμοποιούσαν για να μαζεύουν το νερό της βροχής.

«Η αστυνομία και η υπηρεσία μετανάστευσης κατέστρεψαν τα καταλύματά μας. Στα δωμάτια έχει πολύ ζέση χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για τους ανεμιστήρες. Κατασκευάσαμε καταλύματα για να έχουμε σκιά και να προστατευθούμε από τον τροπικό ήλιο και τη βροχή», έγραψε στο Twitter.

Επίσης ο Μπουσανί πρόσθεσε ότι ο φράκτης ασφαλείας γύρω από το κέντρο κράτησης κατεδαφίστηκε την Πέμπτη.

Την ίδια ώρα ένα βίντεο που τράβηξε η αυστραλέζικη οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων GetUp και το οποίο παρουσιάζει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των κρατούμενων δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σε αυτό φαίνονται πρόσφυγες να κοιμούνται πάνω σε τραπέζια, χαλασμένες τουαλέτες και λακκούβες που έχουν ανοίξει οι πρόσφυγες για να συγκεντρώνουν το νερό της βροχής.

«Θάνατοι και σοβαρές ασθένειες είναι αναπόφευκτες τις επόμενες ημέρες», τόνισε σε ανακοίνωσή της η συνδιευθύντρια της GetUp Σεν Ναραγιανασάμι που επισκέφθηκε το κέντρο κράτησης. «Οι άνθρωποι είναι άρρωστοι, πεινάνε και διψάνε. Οι συνθήκες είναι άθλιες και είναι προφανές ότι δεν θα επέλεγαν να μείνουν εκεί, αn πίστευαν ότι θα είναι ασφαλείς αλλού», πρόσθεσε.

Οι αρχές της Παπούας Νέας Γουινέας έδωσαν χθες Πέμπτη τελεσίγραφο στους 600 πρόσφυγες να φύγουν από το κέντρο ως το Σάββατο, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα τους απομακρύνουν με τη βία.

Υποκύπτοντας στις πιέσεις 20 από τους πρόσφυγες έφυγαν σήμερα και δέχθηκαν να μεταφερθούν σε ένα άλλο κέντρο. Οι υπόλοιποι επιμένουν ότι δεν θα αποχωρήσουν και προετοιμάζονται να συγκρουστούν με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Στο μεταξύ στο Σίδνεϊ περίπου 200 άνθρωποι πραγματοποίησαν διαδήλωση έξω από τον χώρο όπου πραγματοποιούνταν εκδήλωση του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Κόμματος ζητώντας τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στη χώρα. Στη Μελβούρνη περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε ανάλογη διαδήλωση.