Πούτιν και Τραμπ δε θα σφίξουν τα χέρια στο Βιετνάμ

Πούτιν και Τραμπ δε θα σφίξουν τα χέρια στο Βιετνάμ

Οι δυο ηγέτες δεν θα βρεθούν κατ΄ιδίαν λόγω «προβλημάτων στο πρόγραμμά τους»

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν θα συναντηθεί κατ' ιδίαν με τον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο Βιετνάμ—όπως είχε δηλώσει ο ίδιος—ανακοίνωσε πριν από λίγο η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

«Ουδεμία συνάντηση είχε επιβεβαιωθεί ποτέ και δεν πρόκειται να υπάρξει (σ.σ. τέτοια συνάντηση σε διμερές επίπεδο), λόγω προβλημάτων στο πρόγραμμα των δύο ηγετών», είπε η Χάκαμπι Σάντερς, η οποία πάντως συμπλήρωσε ότι δεν αποκλείεται οι δύο ηγέτες να διασταυρωθούν στο πλαίσιο ή στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

Η πρώτη συνάντηση Τραμπ και Πούτιν

Η πρώτη συνάντηση των δύο στο περιθώριο της Συνόδου G20 στο Αμβούργο τον Ιούλιο είχε ολοκληρωθεί με αμοιβαίες δηλώσεις ικανοποίησης. Ωστόσο οι εξελίξεις που ακολούθησαν δεν βοηθούν στη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Το Κογκρέσο ψήφισε στα τέλη Ιουλίου νέες αυστηρότερες κυρώσεις εφάμιλλες με τις αντίστοιχες που είχαν επιβληθεί εναντίον χωρών όπως το Ιράν και η Β. Κορέα. Το επιχείρημα ήταν η ρωσική ανάμειξη στον αμερικανικό προεκλογικό αγώνα το 2016 και η ρωσική στάση στο θέμα της Ουκρανίας. Σχεδόν ταυτόχρονα η Μόσχα αποφάσισε ουσιαστικά να απελάσει πάνω από 750 αμερικανούς διπλωμάτες, με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να αιτιολογεί το μέτρο λέγοντας ότι «συνιστά αντίδραση απέναντι σε σειρά εχθρικών βημάτων της Ουάσιγκτον». Μεταξύ άλλων επρόκειτο για την απέλαση δεκάδων ρώσων διπλωματών επί προεδρίας Ομπάμα το 2016, στην οποία η Μόσχα δεν είχε αντιδράσει προκειμένου να μην επιβαρύνει τη σχέση με τον διάδοχό του.

Ως απάντηση στη μαζική μείωση του διπλωματικού προσωπικού της στη Ρωσία, η Ουάσιγκτον ζήτησε στο τέλος Αυγούστου να κλείσει εντός ολίγων ημερών το ρωσικο προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο, γεγονός που προκάλεσε οργή στη Μόσχα. Ορισμένες σχολιαστές ρωσικών κρατικών μέσων προειδοποίησαν τότε ότι «μυρίζει πόλεμος». Ωστόσο ο Βλ. Πούτιν δεν προέβη μέχρι σήμερα σε νέα διπλωματικά αντίποινα, με το Κρεμλίνο να παρουσιάζει τον Ντ. Τραμπ σαν θύμα των εσωπολιτικών αντιπαραθέσεων στις ΗΠΑ. «Και οι δύο πλευρές είναι συγκρατημένες σε ρητορικό επίπεδο», παρατηρεί στην DW o Αντρέι Κορτούνοφ, διευθυντής του Ρωσικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, ένα think tank που πρόσκειται στη ρωσική κυβέρνηση. Όπως εκτιμά, «προφανώς η ρωσική πλευρά αποφάσισε να μην γκρεμίσει τις γέφυρες ώστε να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση και να επανεκκινήσει τον διάλογο».