Στις λίστες των Paradise Papers τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ

Στις λίστες των Paradise Papers τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ

Πίεση να αποσύρουν επενδύσεις τους από τον τομέα της ενέργειας

Στις διαβόητες λίστες της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής των Paradise Papers βρίσκονται και τα διακεκριμένα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ.

Στα Paradise Papers περιέχονται πληροφορίες για δεκάδες εκατομμύρια λίρες σε λογαριασμούς που ανήκουν σε υπεράκτιες εταιρίες αλλά και σε κοινοπραξίες για έρευνες για εξόρυξη πετρελαίου και θαλάσσιες γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με τον βρετανικό «Guardian», η συζήτηση για τα ζητήματα ηθικής που εγείρονται από τις αποκαλύψεις αυτές αυξάνουν τις πιέσεις προς τα ιδρύματα, για να αποσυνδεθούν από τις επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα.

Από τα έγγραφα  προκύπτει ότι τα δύο παγκοσμίου κύρους πανεπιστήμια δέσμευσαν σημαντικά κεφάλαια για ιδιωτικές επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με έδρα τα Νησιά Κέιμαν.

Το 2006 το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επένδυσε 3,4 εκατομμύρια δολάρια σε εταιρεία με έδρα το νησί Γκέρσνεϊ. Τα χρήματα τοποθετήθηκαν σε δύο διαφορετικά funds, που συστάθηκαν με μετρητά του πανεπιστημίου και των σπουδαστών του. Ενώ το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ φαίνεται να έχει επενδύσει 1,7 εκατ. δολάρια αντιστοίχως.

Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις για τα πανεπιστήμια, ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Essex Πρεμ Σίκα, εγείροντας θέμα ηθικής, μίλησε για μυστικότητα και φοροαποφυγή.