Πώς θα εκτελεστεί το ευρωπαϊκό ένταλμα κατά του Πουτζντεμόν

Πώς θα εκτελεστεί το ευρωπαϊκό ένταλμα κατά του Πουτζντεμόν

Το αδίκημα της εξέγερσης έχει διαφορετική έννοια στην Ισπανία σε σχέση με το Βέλγιο και αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα

Ένα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης θα εκδοθεί σήμερα κατά του αυτονομιστή ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, που έχει καταφύγει στις Βρυξέλλες, ενώ – στην Ισπανία – ήδη προφυλακίστηκαν οκτώ υπουργοί της καθαιρεθείσας κυβέρνησής του στη Μαδρίτη.

Μόλις η αίτηση έκδοσης μεταβιβασθεί, η βελγική δικαιοσύνη, θα έχει χρονικό περιθώριο 60 ημερών για να την εξετάσει. Στην περίπτωση που η αίτηση εγκριθεί από βέλγο δικαστή, ο Πουτζντεμόν θα καταθέσει έφεση, διευκρίνισε ο δικηγόρος του Πολ Μπέκερτ.

Η έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για τον πρόεδρο της έκπτωτης καταλανικής κυβέρνησης εγείρει μια σειρά από ερωτήματα, όπως το πότε θα εκτελεστεί, αν ο Πουτζνετμον κινδυνέυει άμεσα με σύλληψη και έκδοση στην Ισπανία

Το euronews αναζήτησε απαντήσεις σε αυτά από τον Σαλβαδόρ Βιάντα, τον ισπανό εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.

Αρχικά εξηγεί τον τρόπο λειτουργίας αυτού του μηχανισμού: «Όταν ένα δικαστήριο εκδίδει ένα ένταλμα σύλληψης εις βάρος ενός ατόμου που βρίσκεται εντός της ΕΕ, αυτός ο μηχανισμός που είναι σχετικά γρήγορος, τίθεται σε λειτουργία. Και μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα που ορίζεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, 60 ημέρες που μπορούν να επεκταθούν επιπλέον ένα μήνα νομίζω, γίνεται η έκδοση», αναφέρει ο Σαλβαδόρ Βιάντα.

Ωστόσο μπορεί αυτό να ακούγεται απλό, υπάρχουν όμως και ζητήματα που το καθιστούν περίπλοκο. Για παράδειγμα, το αδίκημα της εξέγερσης έχει διαφορετική έννοια στην Ισπανία σε σχέση με το Βέλγιο και αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα.

«Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που μπορεί να γίνουν αμέσως δεκτές αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις εγκλημάτων που δεν εμφανίζονται να έχουν άμεση δυνατότητα παράδοσης του κατηγορούμενου και δεν μπορεί να υπάρξει αυτόματη έκδοση» εξηγεί ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός. :.

Σύμφωνα με τον Βιάντα, σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να γίνει σύγκριση με το βελγικό εθνικό δίκαιο, να εξεταστεί αν υπάρχει διπλό αδίκημα ή όχι, αν το αδίκημα που φέρεται να έχει τελετεί εδώ υπάρχει κατά κάποιον τρόπο και στο Βέλγιο ως αδίκημα.

«Σε λειτουργικό πάντως επίπεδο, το σύστημα αυτό δουλεύει και έχει αποτελέσματα, καθώς υπάρχει η εμπιστοσύνη ότι οι χώρες είναι κράτη δικαίου», καταλήγει ο ισπανός εισαγγελέας.