Ο Πουτζεμόν δεν θα πάει στη Μαδρίτη να καταθέσει

Ο Πουτζεμόν δεν θα πάει στη Μαδρίτη να καταθέσει

Αν δεν παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου, ενδέχεται να εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψή του

Το Ανώτερο Δικαστήριο έχει κλητεύσει τον Πουτζντεμόν και 13 από τους καθαιρεθέντες υπουργούς της Καταλονίας να παρουσιαστούν ενώπιόν του αύριο και μεθαύριο για να απολογηθούν για τις κατηγορίες που τους έχουν καταλογιστεί, για στάση και αποσχιστική δράση. Στη συνέχεια δικαστής θα αποφασίσει αν θα ζητήσει την προφυλάκισή τους.

Ωστόσο, ο Καταλανός καθαιρεθείς πρόεδρος βρίσκεται στο Βέλγιο από το Σαββατοκύριακο, όπως και κάποιοι πρώην υπουργοί της κυβέρνησής του, χωρίς διάθεση να επιστρέψει εγκαίρως στην Μαδρίτη, για να καταθέσει.

Μάλιστα, ο δικηγόρος του ανακοίνωσε απόψε επισήμως ότι Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας δεν θα μεταβεί στη Μαδρίτη, καθώς δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την επιστροφή του στην Ισπανία.

«Δεν θα πάει στη Μαδρίτη και εγώ πρότεινα να του πάρουν κατάθεση από εδώ στο Βέλγιο. Είναι δυνατόν, είχα κατά το παρελθόν υποθέσεις σαν κι αυτήν κι ο ύποπτος είχε ανακριθεί στο Βέλγιο», είπε ο Βέλγος δικηγόρος Πολ Μπεκαέρτ στο TV3.

Την δεκαετία του 90' και του 00', το Βέλγιο αρνήθηκε να εκδώσει στην Ισπανία ένα ζευγάρι Ισπανών που κατηγορούνταν για εμπλοκή στην ETA. Ο Μπεκαέρτ ήταν ο δικηγόρος του ζευγαριού.

Αν δεν παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου, ενδέχεται να εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψή του. Τότε, πιθανότατα θα χρειαστεί να ζητήσει τελικά πολιτικό άσυλο στις Βρυξέλλες, κάτι το οποίο αρνέιται πρός το παρόν ότι σκοπεύει να κάνει.

Ο ίδιος ο Πουτζντεμόν έχει τονίσει ότι θα επιστρέψει στην Ισπανία μόνο αν του δοθούν «εγγυήσεις».

Την ίδια ώρα, ο καθαιρεθείς από την ισπανική Κυβέρνηση Πουτζντεμόν, δήλωσε πλέον εμμέσως πλην σαφώς ότι θεωρεί εαυτόν εξόριστο στις Βρυξέλλες, καθώς  ανακοίνωσε σήμερα μέσω Twitter τη νέα του ιστοσελίδα, στη διεύθυνση «president.exili.eu»

Ο καθαιρεθείς αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας - που εξεδιώχθη από τη Μαδρίτη και αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της εξέγερσης, της στάσης και της κακοδιαχείρισης δημοσίου χρήματος για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία - μένει στο ξενοδοχείο τριών αστέρων Chambord, σεε δωμάτιο των 70 ευρώ τη βραδιά όπου ακούγεται ο θόρυβος του μετρό.

Η παραμονή του Πουτζντεμόν στις Βρυξέλλες αποτελεί ήδη πονοκέφαλο για τις βέλγικες αρχές ασφαλείας, εκπρόσωπος των οποίων δήλωσε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να του παρασχεθεί ειδική προστασία.