Χάνα Χοχ, η ξεχασμένη πανκ του Μεσοπολέμου

Χάνα Χοχ, η ξεχασμένη πανκ του Μεσοπολέμου

H Google τιμά με doodle τη θρυλική Γερμανίδα του Νταντά

Χάνα Χοχ: Την ονόμασαν πρώτη πραγματική πάνκ καλλιτέχνη. Αν μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις, τα πρωτοποριακά φωτομοντάζ της Χάνα Χοχ (Hannah Höch) αξίζουν τόμους, μιλώντας για τα στερεότυπα και την πολιτική του φύλου, ειδικά κατά τη διάρκεια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

Hannah-Hoch
Hannah-Hoch

Γεννημένη σαν σήμερα το 1889, στη Γκόθα, στη Θουριγγία της Γερμανίας, η Χάνα Χοχ ήταν η μόνη γυναίκα μέλος του κινήματος του Βερολινέζικου Dada, μιας πρωτοποριακής ομάδας καλλιτεχνών που απέρριψε τη συμβατική γερμανική εκφραστική αισθητική της εποχής. Η Χάνα Χοχ σπούδασε εφαρμοσμένες τέχνες, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού γυαλιού, της ζωγραφικής και του γραφικού σχεδιασμού. Η ρομαντική της εμπλοκή με τον Αυστριακό καλλιτέχνη Raoul Hausmann την παρουσίασε στον εσωτερικό κύκλο των καλλιτεχνών της Dada, εμπνέοντας το μεταγενέστερο φωτομοντάζ (ή fotomontage) και το έργο της στα κολάζ.

Το σημερινό doodle δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη κολάζ Patrick Bremer με έδρα το Βερολίνο και χρησιμοποιεί εικόνες φωτομοντάζ και την αίσθηση της πινελιάς για να καταγράψει την ομοιότητα της Χάνα Χοχ ως έναν από τους χαρακτήρες του κολάζ του.

Hannah Hoch

Η Χάνα Χοχ γεννήθηκε την 1η Νοεμβρίου 1889 στην Γκότα της Θουριγγίας.

Σπούδασε εφαρμοσμένες τέχνες στο Βερολίνο και εντάχθηκε στο καλλιτεχνικό ρεύμα του Ντανταϊσμού με τις ευλογίες του συντρόφου της Ραούλ Χάουσμαν, ενός αυστριακού εικαστικού καλλιτέχνη με πρωταρχικό ρόλο στο κίνημα αυτό, που γεννήθηκε κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ως αντίδραση στις αρχές και τις αξίες των τότε ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Συγκεκριμένα η Χάνα Χοχ, είναι γνωστή για το έργο της την εποχή της Βαϊμάρης, όταν ήταν ένας από τους πρώτους δημιουργούς του φωτομοντάζ. Το φωτομοντάζ είναι ένας τύπος κολάζ στον οποίο τα επικολλημένα αντικείμενα είναι πραγματικές φωτογραφίες ή φωτογραφικές αναπαραγωγές από τον τύπο και άλλα μέσα.

Η καλλιτέχνης αυτή, ήταν κατ’ εξοχήν φεμινίστρια, προσπάθησε να αναδείξει στο έργο της την «Νέα Γυναίκα», που είναι έτοιμη να πάρει την θέση ως ισότιμη δίπλα στον άνδρα και να ενθαρρύνει τις γυναίκες να διεκδικήσουν δυναμικά τον ρόλο τους.

Επίσης, η Χάνα Χοχ, είναι γνωστή για τα φωτομοντάζ της. Αυτά τα κολάζ, τα οποία δανείστηκαν εικόνες από τη λαϊκή κουλτούρα και χρησιμοποίησαν την αποσυναρμολόγηση και την ανασύνθεση των εικόνων, ταιριάζουν με την αισθητική του ντανταϊσμού, αν και άλλοι ντανταϊστές δίσταζαν να δεχτούν το έργο της λόγω του εγγενούς σεξισμού στο κίνημα.

ΒΙΝΤΕΟ: Το πιο διάσημο έργο της Χάνα Χοχ

Παρακαλούμε περιμένετε ...