Απαγορεύουν τα φορτηγά γιατί δεν ξέρουν πώς να σταματήσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις

Απαγορεύουν τα φορτηγά γιατί δεν ξέρουν πώς να σταματήσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις

Περιορισμούς στην κυκλοφορία μεγάλων φορτηγών και βυτιοφόρων στη Σομαλία

Οι αρχές της Σομαλίας επέβαλαν σήμερα περιορισμούς στην κυκλοφορία των μεγάλων φορτηγών και των βυτιοφόρων στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου, σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν τις συνθήκες ασφαλείας έπειτα από το κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων που έχει συγκλονίσει τις τελευταίες ημέρες την πόλη.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τη διπλή τρομοκρατική επίθεση με παγιδευμένα φορτηγά που σημειώθηκε στις 15 Οκτωβρίου στο Μογκαντίσου από την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 350 άνθρωποι. Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση στην ιστορία της Σομαλίας.

Αν και η ισλαμιστική οργάνωση αλ Σεμπάμπ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή, η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε παραπέμπει σε αυτή.

«Τα φορτηγά και τα βυτιοφόρα δεν μπορούν να κυκλοφορούν (…) από τις 07:00 ως τις 20:00 προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και να δοθεί λύση στις διαμαρτυρίες των πολιτών», επεσήμανε ο Τάμπιντ Άμπντιμ δήμαρχος του Μογκαντίσου.

«Όποιος οδηγός φορτηγού ή βυτιοφόρου δεν συμμορφωθεί, θα του επιβληθεί πρόστιμο 1.000 δολαρίων», πρόσθεσε.

Σε ένα ακόμη δείγμα της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή κατά την πολιορκία ενός ξενοδοχείου, η οποία διήρκησε 12 ώρες, μια επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Σεμπάμπ.

Μετά την επίθεση αυτή η κυβέρνηση απέπεμψε δύο ανώτερους αξιωματούχους του τομέα της ασφάλειας.

«Είχαν στολές των δυνάμεων ασφαλείας, αν και δεν διέθεταν ταυτότητες», επεσήμανε ο υπουργός Ενημέρωσης Αμπντιράχμαν Όμαρ Όσμαν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι Σεμπάμπ ανακοίνωσαν ότι 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση εναντίον του ξενοδοχείου, μεταξύ αυτών και οι τρεις μαχητές τους.