Η Μαδρίτη καλεί τον Πουτζεμόν να συμμετάσχει στις εκλογές του Δεκεμβρίου

Η Μαδρίτη καλεί τον Πουτζεμόν να συμμετάσχει στις εκλογές του Δεκεμβρίου

Ο Καταλανός πρόεδρος έχει δικαίωμα συμμετοχής, ξεκαθαρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ισπανίας

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι ο έκπτωτος πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόν έχει δικαίωμα συμμετοχής στις περιφερειακές εκλογές που προκηρύχθηκαν για τις 21 Δεκεμβρίου.

Μιλώντας στο Reuters, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ινίγκο Μέντες ντε Βίγκο ανέφερε ότι αν ο Πουτζεμόν θέλει να συνεχίσει στην πολιτική, αυτό είναι δικαίωμά του και «νομίζω πως πρέπει να προετοιμαστεί για τις επόμενες εκλογές».

Ο Πουτζεμόν κάλεσε σήμερα σε σύντομο διάγγελμά του τους Καταλανούς πολίτες σε «δημοκρατική αντίσταση» στην ανάληψη των εξουσιών της Καταλονίας από την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας. «Είμαι σίγουρος ότι αν ο Πουτζεμόν συμμετάσχει σε αυτές τις εκλογές, μπορεί να εκφράσει την δημοκρατική του αντίσταση», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Μέντες ντε Βίγκο δήλωσε εξάλλου ότι είναι αισιόδοξος πως η καταλανική αστυνομία θα υπακούσει στον νόμο μετά την αποπομπή των περιφερειακών αξιωματούχων από την ισπανική κυβέρνηση, ενώ τόνισε πως αν ο Πουτζεμόν αρνηθεί να εγκαταλείψει τη θέση του, τότε η ισπανική κυβέρνηση θα αντιδράσει με «εξυπνάδα και κοινή λογική».

Ερωτηθείς τι θα συμβεί αν ο Πουτζεμόν βρεθεί αντιμέτωπος με δικαστικές διώξεις, ο Μέντες απάντησε ότι στην Ισπανία η δικαστική εξουσία και η πολιτική εξουσία είναι ανεξάρτητες και «κανείς δεν είναι πάνω από τον νόμο», χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.