Διπλωματικό «μπλόκο» από τις ΗΠΑ σε αντιπροσωπεία τουρκικού υπουργείου

Διπλωματικό «μπλόκο» από τις ΗΠΑ σε αντιπροσωπεία τουρκικού υπουργείου

Οι αμερικανικές αρχές δεν εξέδωσαν βίζες για τους Τούρκους αξιωματούχους, σύμφωνα με το CNN Turk

Οι αμερικανικές αρχές αρνήθηκαν να εκδώσουν βίζες σε αντιπροσωπεία του υπουργείου Δικαιοσύνης της Τουρκίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του δικτύου CNN Turk, αποτρέποντάς τους με αυτόν τον τρόπο να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ.

Η αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης επρόκειτο να μεταβεί στις ΗΠΑ εντός του Οκτωβρίου, σύμφωνα με το CNN Turk.

Ωστόσο, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας διαψεύδει τις πληροφορίες του CNN Turk, υποστηρίζοντας πως το ταξίδι της αντιπροσωπείας ακυρώθηκε με δική του πρωτοβουλία και δεν υπήρξε καμία απόρριψη από την πλευρά των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα την αναστολή της έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για τους Αμερικανούς, με εξαίρεση μόνο τις βίζες για μετανάστες, ανταποδίδοντας το μέτρο που είχε ανακοινώσει νωρίτερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η εξέλιξη αυτή ακολούθησε τη σύλληψη και την προφυλάκιση ενός εργαζομένου στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, με την κατηγορία ότι συνδέεται με τον ιεροκήρυκα που σύμφωνα με την Άγκυρα βρισκόταν πίσω από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Η Ουάσινγκτον καταδίκασε την κίνηση, χαρακτήρισε ανυπόστατη την κατηγορία και κατέστησε σαφές ότι η εξέλιξη θα ζημιώσει τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη-συμμάχους στο NATO.