Πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής με 501 έναντι 173 ο Σόιμπλε

Πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής με 501 έναντι 173 ο Σόιμπλε

Υπήρξαν πολλές διαρροές

Η εκλογή του τέως υπουργού Οικονομικών ήταν ουσιαστικά βέβαιη. Έλαβε 501 θετικές ψήφους και 173 αρνητικές. Τριάντα βουλευτές απείχαν και βρέθηκε μία άκυρη ψήφος.

Εκτός από την Εναλλακτική για τη Γερμανία, που είχε δηλώσει ότι θα τον καταψήφιζε, οι υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες είχαν δηλώσει ότι θα τον στηρίξουν. Τελικά υπήρξαν πολλές διαρροές – σχεδόν 100 βουλευτές καταψήφισαν ή απείχαν.

Ο αποχαιρετισμός των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Στη σύνθεση της νέας γερμανικής Βουλής, της οποίας θα προεδρεύει ο πρώην ισχυρός επικεφαλής του γερμανικού υπ. Οικονομικών, υπάρχουν πολλά αξιοσημείωτα όπως πχ.  η μικρότερη γυναικεία εκπροσώπηση σε σχέση με το παρελθόν, η μεγαλύτερη εκπροσώπηση βουλευτών από οικογένειες μεταναστών, το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μετά από σχεδόν 70 χρόνια στα έδρανα κάθεται για πρώτη φορά ένα ακροδεξιό εθνολαϊκιστικό κόμμα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD, με κοινοβουλευτική δύναμη 92 βουλευτών.

Ορισμένοι σχολιαστές κάνουν λόγο για μια τιμητική αποστρατεία του Σόιμπλε, όμως, σύμφωνα με την ανάλυση της γερμανικής Deutsche Welle, δεν μπορεί να είναι έτσι, γιατί η παρουσία του AfD στα κοινοβουλευτικά έδρανα προοιωνίζεται μια νέα περίοδο έντονων αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων στα γερμανικά χρονικά. Η προσωπικότητα και η εμπειρία του Σόιμπλε αποτελούν την εγγύηση ότι θα μπορέσει να δαμάσει τους βουλευτές του AfD, σύμφωνα με σχολιαστή της Süddeutsche Zeitung. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε σημερινή του συνέντευξη. «Τον θεωρώ άξιο, πολύ γρήγορα οι ακροδεξιοί βουλευτές θα αντιληφθούν ότι ο Σόιμπλε είναι σε θέση να επιβάλει και τη μορφή και το περιεχόμενο στη διαδικασία  σχηματισμού δημοκρατικής βούλησης στο Κοινοβούλιο», τόνισε. Βέβαια ο Γκάμπριελ δεν στάθηκε μόνο σε επαίνους, υπενθύμισε ότι άφησε πίσω του συντρίμμια στην Ευρώπη, «που πρέπει τώρα άλλοι και με πολύ κόπο να συναρμολογήσουν» και ότι «κατάφερε να στρέψει σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ εναντίον της Γερμανίας». Υπενθύμισε επίσης ότι η Γερμανία έχει τη φήμη δάσκαλου που αρέσκεται στο να επιβάλει όρους λιτότητας.

Με τη σύσταση της Βουλής σε σώμα τελειώνει και επίσημα η θητεία της νυν κυβέρνησης. Η καγκελάριος Μέρκελ και 14 υπουργοί της θα παραλάβουν το απόγευμα από τα χέρια του προέδρου της Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ το έγγραφο απόλυσής τους, θα συνεχίσουν όμως να εκτελούν υπηρεσιακά τα καθήκοντά τους.