Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος που είναι και «χώρα»

Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος που είναι και «χώρα»

Δημιουργήθηκε από Κούρδους μετανάστες το 2004 στη Σουηδία

Κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει στην περιφέρεια της Σουηδίας. Σε μια πλοκή που ούτε ο ίδιος ο Σουηδός συγγραφέας Henning Mankell δεν θα είχε ίσως σκεφτεί, ένας μικρός ποδοσφαιρικός σύλλογος που εδρεύει στην επαρχία Νταλάρνα - τρεις ώρες βορειοδυτικά της Στοκχόλμης - έχει γίνει «εθνική ομάδα» για εκατομμύρια Κούρδους σε όλο τον κόσμο.

Είναι ένα κλαμπ για το οποίο έχει λόγο να πανηγυρίζει η κουρδική διασπορά. Δημιουργήθηκε από Κούρδους μετανάστες το 2004 και σήμερα η Dalkurd FF είναι τόσο πετυχημένη που είναι στα πρόθυρα να φτάσει στο πρωτάθλημα της Σουηδίας, την πρώτη κατηγορία, έπειτα από πέντε διαδοχικές ανόδους. Μάλιστα, όπως αναφέρει το CNN, είναι τέτοιο το παγκόσμιο ενδιαφέρον που μια σελίδα στο Facebook αφιερωμένη στην ομάδα έχει πάνω από 1,5 εκατομμύρια followers.

«Αυτό που η ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει είναι τόσο μια ομάδα που έχει τους δεσμούς της με την περιοχή, αλλά και επιτρέπει στους υποστηρικτές ολόκληρης της κουρδικής διασποράς να την υποστηρίξουν», δήλωσε στο CNN ο κούρδος συγγραφέας, Agri Ismail.

«Αντί να υποστηρίξω μια ομάδα της Στοκχόλμης, μπορώ να υποστηρίξω τη Dalkurd επειδή είναι η ομάδα μου, ακόμα κι αν δε ζω στη Dalarna» λέει ο συγγραφέας που ζει στη Σουηδία.

«Είναι διαφορετικό από τους συνηθισμένους λόγους πίσω από τη στήριξη μιας ομάδας, η οποία βασίζεται είτε στην τοποθεσία, είτε στην επιτυχία της ομάδας. Οι περισσότεροι Κούρδοι στην κουρδική περιοχή είναι είτε οπαδοί της Μπαρτσελόνα ή της Ρεάλ Μαδρίτης», συμπληρώνει.

Ο σύλλογος ανήκει τώρα σε δύο Κούρδους εκατομμυριούχους και το Dalkurd παίζει με τα χρώματα της κουρδικής σημαίας-τρεις από τους παίκτες είναι Κούρδοι, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού Peshraw Azizi, του οποίου ο πατέρας ήταν μαχητής της Πεσμεργκά.

Πεσμεργκά είναι επίσης η επίσημη ονομασία των ενόπλων δυνάμεων της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν, στο ημιαυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν. Οι δυνάμεις Πεσμεργκά του Ιρακινού Κουρδιστάν υφίστανται από την εμφάνιση του ιρακινού κουρδικού κινήματος ανεξαρτησίας, στις αρχές της δεκαετίας του 1920, μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής και της Γκατζάρ αυτοκρατορίας, που κυβερνούσαν από κοινού την περιοχή.

Επειδή το Κουρδιστάν δεν έχει καθορισμένα γεωγραφικά σύνορα, δεν αναγνωρίζεται από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου, τη FIFA, και ως εκ τούτου δεν έχει καμία επίσημη εθνική ομάδα. Ωστόσο, ομάδες αποτελούμενες από Κούρδους συμμετέχουν σε τουρνουά για ομάδες που δεν ανήκουν στη FIFA, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο VIVA και η Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Παγκοσμίων Κυπέλλων Ποδοσφαίρου.