Η απειλή του Ιράν στρέφει τους Ισραηλινούς στους Άραβες

Η απειλή του Ιράν στρέφει τους Ισραηλινούς στους Άραβες

Ο Νετανιάχου κάνει λόγο για νέα διπλωματική εποχή, αφού Ισραήλ και Σαουδική Αραβία συνεχάρησαν τον Τραμπ, μετά την ομιλία του για το Ιράν

Το Ισραήλ προωθεί με επιμονή την άποψη ότι η άνοδος του Ιράν και η νέα πραγματικότητα στην περιοχή προαναγγέλλουν μια βελτίωση των σχέσεών του με τις αραβικές χώρες. Κάποιοι ειδικοί παρατηρούν μάλιστα σημάδια προσέγγισης, έπειτα από δεκαετίας εχθρότητας.

Η αναγνώριση του Ισραήλ από αυτές τις αραβικές χώρες ίσως ακόμη να είναι μακρινό όνειρο, όμως αυτό δεν εμποδίζει την ανάπτυξη διακριτικών συνεργασιών, σύμφωνα με αξιωματούχους και ειδικούς.

Μια σημαντική αναθέρμανση των σχέσεων με το Ισραήλ θα αποτελέσει ρήξη με το παρελθόν για τις αραβικές χώρες που αρνούνταν ως τώρα να συνεργαστούν μαζί του για όσο διάστημα οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν την ανεξαρτησία τους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάνει λόγο για μια νέα διπλωματική εποχή, η οποία ανέτειλε αφού Ισραήλ και Σαουδική Αραβία βρέθηκαν μεταξύ των λίγων χωρών που συνεχάρησαν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μετά την ομιλία του για το Ιράν.

Το Ισραήλ θεωρεί την Τεχεράνη έναν από τους βασικούς της εχθρούς, ενώ το Ριάντ τη θεωρεί περιφερειακό της αντίπαλο.

«Αυτή την περίοδο το Ισραήλ και οι βασικές αραβικές χώρες βλέπουν τα πράγματα με το ίδιο μάτι», σχολίασε ο Νετανιάχου αυτή την εβδομάδα, ενώ πρόσθεσε ότι «όταν το Ισραήλ και οι βασικές αραβικές χώρες βλέπουν τα πράγματα με το ίδιο μάτι, ας είστε προσεκτικοί, κάτι σημαντικό γίνεται».