Από πού θα μεταδίδει το BBC σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου

Από πού θα μεταδίδει το BBC σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου

Τα μυστικά πυρηνικά καταφύφια του Βρετανικού δικτύου

Καθώς η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας συνεχώς κλιμακώνεται, εκτός από τους πιο πλούσιους και ισχυρούς του κόσμου, έχει προετοιμαστεί για έναν πυρηνικό πόλεμο και το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Για την ακρίβεια, οι υπεύθυνοι του δικτύου ανατρέχουν στο παρελθόν και ξεσκονίζουν το «Πολεμικό Βιβλίο», όπως το λένε, το οποίο είχε συνταχθεί στις δεκαετίες του Ψυχρού Πολέμου, του 1970 και του 1980, και οι Βρετανοί προετοιμάζονταν για την επόμενη μέρα μετά την πυρηνική σύγκρουση Αμερικής και Σοβιετικής Ένωσης.

Για να διατηρηθεί κάποιας μορφής ενημέρωση στο κοινό που θα έχει επιζήσει μετά το πυρηνικό ολοκαύτωμα, το BBC έφτιαξε τότε μυστικά πυρηνικά καταφύγια σε διάφορες γωνιές της Αγγλίας, που ακόμα και σήμερα λίγοι γνωρίζουν πού ακριβώς βρίσκονται.

Πρόκειται ουσιαστικά για 11 καταφύγια που θα στεγάσουν πέντε εργαζομένους το καθένα, με πλήρως οργανωμένα στούντιο για ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές μεταδόσεις. Όσο για το στρατηγείο του δικτύου, έχει στηθεί σε ένα έτοιμο πυρηνικό καταφύγιο του κράτους, χωρητικότητας 90 ατόμων.

Ακόμα και δημοσιογράφοι είχαν εξουσιοδοτηθεί να μεταβούν άμεσα στα καταφύγια, όπως ο ραδιοφωνικός παρουσιαστής Bob Doran, αφήνοντας πίσω τους τις οικογένειές τους, μιας και ο ρόλος τους θα ήταν νευραλγικής σημασίας για την επιβίωση όλων των υπολοίπων.

«Η πιο καθαρή ανάμνησή μου», είπε ο Doran στη «Sun» για εκείνο το πυρηνικό meeting με τα αφεντικά του σταθμού, «είναι η αίσθηση της σιγουριάς πως ο πυρηνικός πόλεμος θα συμβεί πολύ σύντομα».

Ευτυχώς, το δίκτυο δεν χρειάστηκε τότε τα καταφύγιά του και όλοι εύχονται να μην τα χρειαστεί και σήμερα…