Νέα διορία από την Μαδρίτη στον «αναποφάσιστο» Πουτζντεμόν

Νέα διορία από την Μαδρίτη στον «αναποφάσιστο» Πουτζντεμόν

Ο Καταλανός πρόεδρος προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, ο Ραχόι του δίνει νέα προθεσμία μέχρι την Πέμπτη

Διατυπώνοντας μία ακόμη πρόταση για διάλογο, ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν αρνήθηκε να απαντήσει με σαφήνεια στο τελεσίγραφο της Μαδρίτης, το οποίο έληγε σήμερα,  στο ένα προτίθεται, ναι ή όχι, να κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Αντ’αυτού, ο Πουτζντεμόν έγραψε στην απαντητική του επιστολή ότι προτεραιότητά του είναι «ο διάλογος για τους επόμενους δύο μήνες» και ζήτησε επείγουσα συνάντηση με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι «το συντομότερο δυνατόν».

«Για τους προσεχείς δύο μήνες, κύριος στόχος μας θα είναι να φθάσουμε σε διάλογο», έγραψε ο Καταλανός πρόεδρος στον Ισπανό πρωθυπουργό.

Η Μαδρίτη απάντησε ότι αυτή δεν είναι μία ξεκάθαρη απάντηση και ότι ο διάλογος αποκλείεται, ενώ του έδωσε περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει τι θα κάνει, με νέα προθεσμία μέχρι την Πέμπτη, προειδοποιώντας ότι θα αναστείλει το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας εάν ο ηγέτης της επιλέξει την απόσχιση.

Σύμφωνα ωστόσο με το τηλεοπτικό δίκτυο TV3, επικαλούμενο πηγές από την καταλανική κυβέρνηση, οι αρχές της Καταλονίας δεν θα συμμορφωθούν με την νέα διορία της ισπανικής κυβέρνησης προκειμένου την προσεχή Πέμπτη να αποσαφηνίσουν εάν έχουν κηρύξει ή όχι ανεξαρτησία από την Ισπανία.

Γιατί δεν απαντά ξεκάθαρα ο Πουτζντεμόν

Ο καταλανός αυτονομιστής πρόεδρος υφίσταται τεράστια πίεση τις τελευταίες ημέρες που προέρχεται και από τα δύο στρατόπεδα: τους υπέρ και τους κατά της ανεξαρτησίας.

Η ισπανική κυβέρνηση, οι ευρωπαίοι ηγέτες και οι επιχειρηματικοί κύκλοι τον καλούν να υποχωρήσει, ενώ εκατοντάδες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν την Καταλονία.

Ο Ραχόι ούτε θέλει να ακούει για μεσολάβηση και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης την αποκλείουν επίσης θέλοντας να αποφύγουν το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας στην υπόθεση των αποσχίσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι σύμμαχοι του Πουτζντεμόν και οι πανίσχυρες καταλανικές ενώσεις υπέρ της απόσχισης, αντίθετα, τον ενθαρρύνουν να προχωρήσει για να κηρύξει χωρίς περιφράσεις τη γέννηση της «Δημοκρατίας της Καταλονίας».

Η ομιχλώδης απάντηση του αυτονομιστή προέδρου απειλεί να προκαλέσει την οργή του μικρού ακροαριστερού κόμματος CUP, αναγκαίου εταίρου του Πουτζντεμόν στο τοπικό κοινοβούλιο.

«Το CUP θα είχε κάνει μία πολύ διαφορετική επιστολή», δήλωσε σήμερα η βουλευτής του κόμματος Μιρέια Μπόγια.

Η προοπτική απόσχισης οδήγησε εκατοντάδες επιχειρήσεις να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός της Καταλονίας. Η απειλή των δικαστικών διώξεων βαρύνει επίσης το στρατόπεδο των αυτονομιστών. Σήμερα, ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας Ζοζέπ Λουίς Τραπέρο και δύο επικεφαλής αυτονομιστικών οργανώσεων προσήχθησαν για δεύτερη φορά ενώπιον των ανακριτών κατηγορούμενοι για στάση στον ρόλο τους κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης κατά της ισπανικής αστυνομίας και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας της 1ης Οκτωβρίου.