Γιούνκερ: Πλάκα έκανα για την αφαίρεση των Αγγλικών από την ΕΕ

Γιούνκερ: Πλάκα έκανα για την αφαίρεση των Αγγλικών από την ΕΕ

«Είναι πάντα επικίνδυνο να κάνει κανείς αστεία μ' αυτό» παραδέχθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απλώς αστειευόταν όταν είχε πει πως η αγγλική γλώσσα οδεύει προς την έξοδο από την Ευρώπη εξαιτίας του Brexit, δήλωσε σήμερα ο ίδιος.

«Αργά αλλά σταθερά, τα αγγλικά χάνουν τη σημασία τους στην Ευρώπη», είχε δηλώσει ο Γιούνκερ τον Μάιο σε συνέδριο στη Φλωρεντία μιλώντας στα αγγλικά και μετά συνέχισε στα γαλλικά προκαλώντας χειροκροτήματα στο ακροατήριό του.

Ερωτηθείς σήμερα αν τα γαλλικά θα είναι πράγματι η μελλοντική γλώσσα της Ευρώπης, ο Γιούνκερ απάντησε στα αγγλικά: «Είναι πάντα επικίνδυνο να κάνει κανείς αστεία μ' αυτό».

«Έκανα μια ομιλία τον Μάιο στη Φλωρεντία και είπα πως, καθώς τα αγγλικά σιγά-σιγά εξαφανίζονται από την Ευρώπη, θα μιλήσω στα γαλλικά. Οι Γάλλοι χάρηκαν. Οι Βρετανοί -- δέχθηκα έναν οχετό από την άλλη όχθη της Μάγχης», είπε σε φοιτητές στην πατρίδα του, το Λουξεμβούργο.

Το Brexit έχει δημιουργήσει ορισμένα ζητήματα σχετικά με τη μελλοντική θέση της αγγλικής γλώσσας μέσα στην ΕΕ καθώς, αφού αποχωρήσει η Βρετανία, δεν θα είναι η επίσημη γλώσσα κανενός κράτους μέλους της Ένωσης.

Η αγγλική είναι μητρική γλώσσα στην Ιρλανδία και τη Μάλτα, όμως κάθε χώρα μπορεί να ορίσει μόνο μία γλώσσα για να χρησιμοποιεί στην ΕΕ και οι χώρες αυτές έχουν επιλέξει την γκαελική και τη μαλτεζική αντιστοίχως.

Η ΕΕ αναγνωρίζει 24 επίσημες γλώσσες και τρεις --αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά-- ως γλώσσες εργασίας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...