Νέο εκλογικό σύστημα στην Ιταλία – Με απλή αναλογική τα 2/3 των βουλευτών

Νέο εκλογικό σύστημα στην Ιταλία – Με απλή αναλογική τα 2/3 των βουλευτών

Δεν υπάρχουν σταυροί προτίμησης και ευνοούνται οι συμμαχίες πολιτικών δυνάμεων

Η ιταλική Βουλή ενέκρινε απόψε τον νέο εκλογικό νόμο, με 375 ψήφους υπέρ και 215 κατά. Υπέρ του νέου εκλογικού συστήματος ψήφισαν το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, η Λέγκα, η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και το μικρό κόμμα «Λαϊκή Εναλλακτική» του υπουργού Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο. Κατά εκφράσθηκε το κίνημα Πέντε Αστέρων, το αριστερό κίνημα 'Αρθρο Ένα και το δεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας.

Το νέο εκλογικό σύστημα, γνωστό ως Rosatellum, προβλέπει την εκλογή των δυο τρίτων βουλευτών και γερουσιαστών με την απλή αναλογική, και του υπόλοιπου ενός τρίτου με πλειοψηφικό. Δεν υπάρχουν σταυροί προτίμησης, και ευνοούνται οι συμμαχίες πολιτικών δυνάμεων, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Όταν κάποιος θέλει να κερδίσει τα πάντα, στο τέλος χάνει τα πάντα. Θα συμβεί και αυτή την φορά, με τους εμπνευστές του εκλογικού αυτού νόμου», δήλωσε ο υποψήφιος πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, μιλώντας σε υποστηρικτές του κινήματός του που συγκεντρώθηκαν έξω από την Βουλή.

«Υπήρξε, όντως, προσφυγή σε τρεις ψήφους εμπιστοσύνης. Αλλά την οδό της αυτή, της ψήφου εμπιστοσύνης, την είχε ακολουθήσει και ο μεγάλος χριστιανοδημοκράτης ηγέτης Αλτσίντε Ντε Γκάσπερι», απάντησε ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς και πρώην πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι.

Την ερχόμενη εβδομάδα ο νόμος Rosatellum θα πρέπει να λάβει και την έγκριση της Γερουσίας, όπου η πλειοψηφία της κυβέρνησης Τζεντιλόνι είναι οριακή. Δεδομένης της αριθμητικής αυτής παραμέτρου, θα πρέπει να διαπιστωθεί αν τελικά, ο Ιταλός πρωθυπουργός θα αποφασίσει να επισπεύσει την όλη πορεία του εκλογικού νόμου, συνδέοντας την οριστική υπερψήφισή του με την εξασφάλιση της εμπιστοσύνης και της Γερουσίας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...