Xωρίς διεθνείς πτήσεις το Κουρδιστάν – Φεύγουν οι Τούρκοι εργαζόμενοι

Xωρίς διεθνείς πτήσεις το Κουρδιστάν – Φεύγουν οι Τούρκοι εργαζόμενοι

Απαγόρευση πτήσεων από τη Βαγδάτη σε αντίποινα για τη διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής

Ολοένα και πιο τεταμένη είναι η κατάσταση στο ιρακινό Κουρδιστάν, ειδικά στα σύνορα με την Τουρκία, στα βόρεια του Ιράκ.

Οι διεθνείς πτήσεις προς και από τα αεροδρόμια του Αρμπίλ και της Σουλεϊμανίγια αναμένεται να διακοπούν από τις 6.00 το απόγευμα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σήμερα, μετά την απόφαση της Βαγδάτης να επιβάλει απαγόρευση πτήσεων σε αντίποινα για τη διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής.

Ωστόσο, εξακολουθούν να επιτρέπονται οι εσωτερικές πτήσεις προς και από το Κουρδιστάν, άρα οι ταξιδιώτες θα μπορούν να μεταβαίνουν εκεί κυρίως τράνζιτ, μέσω του αεροδρομίου της Βαγδάτης, το οποίο θα αντιμετωπίσει αυξημένη κυκλοφορία.

Τα κουρδικά αεροδρόμια διαχειρίζονται το 40 με 50% της συνολικής διεθνούς κυκλοφορίας του Ιράν.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ, στις περιοχές που ανήκουν στην αυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν, παραμένει τεταμένη.

Με γοργούς ρυθμούς εργαζόμενοι τουρκικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στο Αρμπίλ και τα περίχωρα εγκαταλείπουν την περιοχή εν όψη της έναρξης απαγόρευσης πτήσεων προς το Αεροδρόμιο της πόλης.

Οι περισσότερες τουρκικές εταιρίες αποφάσισαν να εκκενώσουν τα εργοτάξια για λόγους ασφαλείας μέχρι νεωτέρας δηλώνουν εργαζόμενοι που επέστρεψαν ήδη στην Τουρκία.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη μέσα στο Βόρειο Ιράκ είναι οι τουρκικές επιχειρήσεις κατά του PKK.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται και η ευρείας κλίμακας άσκηση που πραγματοποιείται από την 18η του Σεπτέμβρη σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από την κλειστή πλέον συνοριακή πύλη Habur, με την συμμετοχή και Ιρακινών στρατιωτών. Μάλιστα για πρώτη φορά οι μονάδες επιχείρησαν και την νύχτα.