Σχολεία στη Σουηδία αφαίρεσαν τους όρους «αγόρι» και «κορίτσι»

Σχολεία στη Σουηδία αφαίρεσαν τους όρους «αγόρι» και «κορίτσι»

Ενθαρρύνουν τους μαθητές να ξεπεράσουν τα στερεότυπα των φύλων

Από τη στιγμή που ένα παιδί γεννιέται, το φύλο καθορίζεται λίγο πολύ από τον τρόπο που θα ντυθεί, τα παιχνίδια που τα του δοθούν και τελικά από τον τρόπο με τον οποίο προορίζεται να συμπεριφερθεί αργότερα στην κοινωνία.

Στη Σουηδία όμως, υπάρχουν ορισμένα σχολεία που προσπαθούν να απομακρύνουν τέτοιες νόρμες αναφορικά με τα δυο φύλα, αρσενικό και θηλυκό. Πρόκειται για τα σχολεία προσχολικής ηλικίας που αντιμετωπίζουν τους μαθητές σαν ουδέτερα- εδώ τα παιδιά δεν παίζουν με κούκλες ή στρατιωτάκια, γιατί πολύ απλά τα παιχνίδια έχουν σχεδιαστεί πολύ προσεκτικά ώστε να επιλέγονται και από τα δυο φύλα και να μη δημιουργούν προκαταλήψεις και στερεότυπα.

Το CNΝ αναφέρεται σε δυο τέτοια σχολεία στη Σουηδία, τα Nicolaigarden και Egalia (στα λατινικά σημαίνει ισότητα), στα οποία δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές η ελευθερία να αμφισβητήσουν και να ξεπεράσουν τα όρια των φύλων.

Αντί να ενθαρρύνουν τα παιδιά να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα, οι δάσκαλοι είναι προσεκτικοί ώστε να μη διαχωρίζουν τα παιδιά με βάση το φύλο τους γι αυτό το λόγο μάλιστα τα σχολεία έχει αφαιρέσει εντελώς τους όρους «κορίτσι» και «αγόρι». Αντ' αυτού κάνουν μια σκόπιμη προσπάθεια να αποκαλούν κάθε παιδί με το πρώτο του όνομα ή με μια ουδέτερη αντωνυμία.