Μέρκελ για εκλογές: Θα είμαι καγκελάριος ανεξάρτητα από το ποσοστό

Μέρκελ για εκλογές: Θα είμαι καγκελάριος ανεξάρτητα από το ποσοστό

Απορρίπτει ως «κακό» το σενάριο νέων εκλογών

Από την σημαντική απώλεια που υπέστη στις εκλογές προσπαθεί να ανασυνταχτεί το κόμμα της Γερμανίδας καγκελάριου αλλά και η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ, ενώ η ανησυχία για την άνοδο της ακροδεξιάς βοά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ, στην πρώτη της – ουσιαστικά- δήλωση μετά την επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος των εκλογών, κατέστησε σήμερα σαφές ότι θα ολοκληρώσει μια πλήρη, τετραετή θητεία, ως καγκελάριος.

«Η απόφασή μου (να είμαι υποψήφια για μια πλήρη θητεία) πέρυσι δεν εξαρτιόταν από το ποσοστό που θα συγκέντρωνα», δήλωσε προσθέτοντας ότι πραγματοποίησε την προεκλογική εκστρατεία της «χωρίς ψευδαισθήσεις» και πως η τέταρτη θητεία της μπορεί να είναι δύσκολη.
Η Μέρκελ δήλωσε πως πιστεύει ότι οι ψηφοφόροι έδωσαν τώρα την ετυμηγορία τους και πως τα κόμματα θα πρέπει να αποδεχθούν το αποτέλεσμα προσπαθώντας να σχηματίσουν κυβέρνηση και να αποφύγουν νέες εκλογές.

Το κόμμα της Μέρκελ (CDU) είδε σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του να μετακινείται προς το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Μήνυμα στήριξης του Γιούνκερ προς τη Μέρκελ

Για «ιστορική νίκη» της Α. Μέρκελ έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αποστέλλοντας της συγχαρητήρια.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, ενημέρωσε πως ο πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε και τηλεφωνικά με την Μέρκελ, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι δεδομένων των «παγκόσμιων προκλήσεων», η Ευρώπη χρειάζεται μια «δυνατή» γερμανική κυβέρνηση «τώρα περισσότερο από ποτέ», η οποία θα μπορεί «να διαμορφώσει ενεργά το μέλλον της ηπείρου». Επιπλέον, ο πρόεδρος Γιούνκερ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης θα συμβάλλουν σε αυτόν το σκοπό.

Ερωτηθείς σχετικά με την είσοδο στη Μπούντεσταγκ του ευρωσκεπτιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», ο Μ. Σχοινάς σημείωσε ότι η Επιτροπή έχει «πίστη στη Δημοκρατία» και ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ έχει επανειλημμένως επισημάνει την ανάγκη να αποφευχθεί ο «εφησυχασμός», να υπάρξει «διαχωρισμός μεταξύ αυτών που αμφισβητούν τις πολιτικές μας και αυτών που απλά επιθυμούν την καταστροφή της ΕΕ» και «να δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, αντιμετωπίζοντας τη ρητορική του λαϊκισμού και εξηγώντας καλύτερα την Ευρώπη».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το κατά πόσο το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών θα επηρεάσει τις προωθούμενες αλλαγές στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι η γενικότερη «θετική ανταπόκριση» στην ομιλία του Ζ.Κ. Γιούνκερ για την κατάσταση της Ένωσης «ενθαρρύνει» την Επιτροπή για τα επόμενα βήματα, προσθέτοντας ότι σε αυτήν την ομιλία περιγράφονται λεπτομερώς η κατεύθυνση και ο οδικός χάρτης για την επίτευξη αυτού του σκοπού.