Ο ΟΗΕ «στρίμωξε» τη Β. Κορέα: Τι λέτε για την κακοποίηση των παιδιών σας;

Ο ΟΗΕ «στρίμωξε» τη Β. Κορέα: Τι λέτε για την κακοποίηση των παιδιών σας;

Η Πιονγκγιάνγκ αρνήθηκε όλες τις καταγγελίες και απάντησε πως οι κυρώσεις απειλούν την επιβίωση των παιδιών στη χώρα

Σε προειδοποιήσεις ότι οι διεθνείς κυρώσεις που της επιβλήθηκαν θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση των παιδιών στη χώρα, προχώρησε η Βόρεια Κορέα, σε επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία «στρίμωξε» τον πρεσβευτής της Πιονγκγιάνγκ.

Η επιτροπή των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων ανέφερε στους βορειοκορεάτες αξιωματούχους κατηγορίες για καταναγκαστική εργασία παιδιών, σεξουαλική κακοποίηση και τράφικινγκ στη Βόρεια Κορέα, για τον προϋπολογισμό της Πιονγκγιάνγκ για την υγεία και την παιδεία και για την πρόσβαση των παιδιών στο Ίντερνετ.

Η επιτροπή του ΟΗΕ ρώτησε στη συνέχεια πώς το «σονγκμπούν» (το σύστημα με τις κάστες) της Βόρειας Κορέας, το οποίο κατατάσσει τους πολίτες βάσει της πίστης τους στην κυβερνώσα δυναστεία, επηρεάζει την πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση, την υγεία και τα τρόφιμα. Η βορειοκορεατική αντιπροσωπεία απάντησε πως αυτό είναι μια «φανταστική έννοια» που επινοήθηκε από εχθρικές δυνάμεις.

Η αντιπροσωπεία της Βόρειας Κορέας δήλωσε πως δεν υπάρχει στη χώρα καταναγκαστική παιδική εργασία, η οποία και απαγορεύεται, ενώ η μέγιστη διάρκεια της εργασίας νέων ανθρώπων σε χωράφια περιορίζεται σε τρεις εβδομάδες ετησίως.

«Σε απάντηση στην ερώτηση σχετικά με τη χρήση του Ίντερνετ, η αντιπροσωπεία εξήγησε πως υπάρχει δημόσιος έλεγχος αυτού του μέσου που προκρίνει την πρόσβαση σε θετικές πληροφορίες για τα παιδιά. Επιπλέον όλα τα παιδιά έχουν πρόσβαση στο (εσωτερικό βορειοκορεατικό) Intranet», αναφέρεται στη σύνοψη.

Η επιτροπή θα ανακοινώσει τα συμπεράσματά της στις 4 Οκτωβρίου.

«Ο ηγέτης μας εργάζεται με αφοσίωση για την ευημερία της νέας γενιάς»

Το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων είχε ζητήσει από την επιτροπή του ΟΗΕ για τα δικαιώματα να πιέσει την βορειοοκορεατική αντιπροσωπεία σχετικά με υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, τις οποίες η οργάνωση αυτή, που έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη, υποστηρίζει πως έχει τεκμηριώσει.

Από την πλευρά του, ο Χαν Τάε Σονγκ, ο πρεσβευτής της Β. Κορέας στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, δήλωσε πως η Βόρεια Κορέα, ο πληθυσμός της οποίας φθάνει τα 26 εκατομμύρια, είναι μια «επικεντρωμένη στον λαό σοσιαλιστική χώρα, όπου η προστασία και η προώθηση των δικαιωμάτων και της ευημερίας του παιδιού έχουν κορυφαία προτεραιότητα - αν και υπάρχει χώρος για βελτίωση».

Επίσης, ο Χαν πρόσθεσε πως οι νέες κυρώσεις, που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις βορειοκορεατικές δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, εμποδίζουν την παραγωγή διατροφικών αγαθών για τα παιδιά και την προμήθεια σχολικών βιβλίων.

«Ο επίμονος και κακόβουλος αποκλεισμός και οι κυρώσεις εναντίον της DPRK (της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας) δεν εμποδίζουν μόνο τις προσπάθειες για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού, αλλά απειλούν επίσης σοβαρά το δικαίωμά τους στην επιβίωση», δήλωσε ζητώντας να αρθούν οι κυρώσεις.

Ο Χαν δήλωσε πως ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν - που χαρακτηρίστηκε ως «Rocket Man» («Πυραυλάνθρωπος») από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ - «καθοδηγεί προσωπικά την κατασκευή σε διάφορα μέρη της χώρας μεγάρων για μαθητές, νοσοκομείων παίδων, σπιτιών για μωρά, σπιτιών για παιδιά και οικοτροφείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εργάζεται με αφοσίωση για την ευημερία της νέας γενιάς».