Διεθνείς πιέσεις στους Κούρδους του Ιράκ για το δημοψήφισμα 

Διεθνείς πιέσεις στους Κούρδους του Ιράκ για το δημοψήφισμα 

Σε ευρείας κλίμακας στρατιωτική άσκηση στα σύνορα με το Ιράκ προχώρησε η Τουρκία

Με ανησυχία παρακολουθούν οι διεθνείς αναλυτές το κρίσιμο για τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, που θα γίνει στο Ιρακινό Κουρδιστάν στις 25 Σεπτέμβρη.

Το Κουρδιστάν έχει ήδη διευρύνει την περιοχή του και οι πεσμεργκά (οι Κουρδοι στρατιώτες που έχουν συμμαχήσει με τον Άσαντ) έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους περιοχές έξω από τα σύνορα της αυτόνομης περιοχής, εκμεταλλευόμενοι την υποχώρηση των τζιχαντιστών από το βόρειο Ιράκ.

Βασικότερος πολέμιος στην διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι η Τουρκία, με καθημερινές προειδοποιήσεις ενώ οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι άρχισαν ευρείας κλίμακας στρατιωτική άσκηση στα σύνορα με το Ιράκ. Μάλιστα, η Άγκυρα τόνισε ότι η διάλυση των γειτονικών χωρών της μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια σύρραξη.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκρινε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι το δημοψήφισμα, παρότι δεν είναι νομικά δεσμευτικό, θα είναι μια «πολύ κακή» εξέλιξη και συμπλήρωσε ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) θα συνεδριάσει την 22α Σεπτεμβρίου για να εξετάσει την κατάσταση.

Επίσης, σε επαφές που είχε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι - ο οποίος επίσης εναντιώνεται στο δημοψήφισμα - συμφώνησαν πως «η επιμονή της κυβέρνησης της περιφέρειας του Κουρδιστάν (σ.σ. να διεξαχθεί η ψηφοφορία) αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή» και ότι είναι απαραίτητο να προστατευθεί η εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ.

Στη νοτιοανατολική Τουρκία μαίνονται σχεδόν καθημερινά μάχες ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τους κούρδους αυτονομιστές αντάρτες του PKK μετά την κατάρρευση, το καλοκαίρι του 2015, της ανακωχής που είχε κηρυχθεί στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να τερματιστεί ο πόλεμος ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους από το 1984.

Κατά του δημοψηφίσματος τάσσονται επίσης και η Συρία ενώ ο Γάλλος ΥΠΕΞ εκτίμησε ότι το δημοψήφισμα των Κούρδων του Ιράκ είναι μια «άκαιρη» πρωτοβουλία.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μάικλ Φάλον, βρέθηκε στην Ιρμπίλ, επιχειρώντας να μεταπείσει τους ηγέτες των Κούρδων.

Οι γειτονικές χώρες, οι ΗΠΑ και άλλες ζητούν το Ιρακινό Κουρδιστάν, που είναι αυτόνομο από το 1991, να διευθετήσει τις διαφορές του με τη Βαγδάτη χωρίς να αποσχιστεί από το Ιράκ.

Μόνο το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι στηρίζει την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.

Γιατί το Ισραήλ υποστηρίζει ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος

Πάντως,  σύμφωνα με τους ειδικούς, η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος πρόκειται περισσότερο για ένα μέσο να επαναδιαπραγματευθούν οι Κούρδοι του Ιράκ με τη Βαγδάτη την οικονομία και την πολιτική, παρά η αρχή του διχασμού της χώρας.

Ο Μασούντ Μπαρζανί, πρόεδρος της αυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν,  έχει τονίσει ότι ακόμη και στην περίπτωση που το δημοψήφισμα δείξει «ΝΑΙ» το Κουρδιστάν δεν θα κηρύξει αμέσως την ανεξαρτησία του, αλλά θα αποτελέσει την αρχή «σοβαρών συζητήσεων με τη Βαγδάτη», με στόχο «να διευθετηθούν όλα τα προβλήματα».

Σύμφωνα με τον  Καρίμ Πακζάντ του Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων (Iris), ο Μπαρζανί ζητεί «μεγαλύτερο πολιτικό και οικονομικό ρόλο, καθώς και αναγνώριση του δικαιώματος των Κούρδων να εκμεταλλεύονται και να εξάγουν το πετρέλαιο του βόρειου» Ιράκ, ενώ από τις ΗΠΑ ελπίζει περισσότερη βοήθεια, κυρίως στρατιωτική.

Εδώ και μήνες η τοπική κυβέρνηση «δηλώνει ότι υπάρχει οικονομική κρίση» και έχει μειώσει τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων.

Οπότε προτεραιότητα της Αρμπίλ – πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν -  είναι να επαναδιαπραγματευθεί από θέση ισχύος «την καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στο Κουρδιστάν από τον εθνικό προϋπολογισμό, η οποία έχει παγώσει εξαιτίας της μονομερούς εξαγωγής πετρελαίου από την αυτόνομη περιοχή παρακάμπτοντας τη Βαγδάτη, και ο προϋπολογισμός των πεσμεργκά», τονίζει ο Πακζάντ.