Amalia Hernandez: Doodle για την χορογράφο που άγγιξε 22 εκατ. ανθρώπους

Amalia Hernandez: Doodle για την χορογράφο που άγγιξε 22 εκατ. ανθρώπους

Η Google τιμά τα 100 χρόνια από τη γέννησή της

Μέρα της Μεξικανής χορογράφου Amalia Hernandez σήμερα, καθώς την τιμά η Google  για τα 100 χρόνια από τη γέννησή της. Το σημερινό Doodle είναι αφιερωμένο στη χορεύτρια και χορογράφο Amalia Hernandez. Ίδρυσε το Μπαλέτο Folklorico de Μεξικό και το χρησιμοποίησε για να μοιραστεί τον πολιτισμό του Μεξικού με ολόκληρο τον κόσμο.

Η Hernandez είναι αυτή που εμπνεύστηκε το Ballet Folklorico de Mexico που υπάρχει από το 1952 μέχρι σήμερα και το έχουν απολαύσει 22 εκατ. άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη.

Από πολύ μικρή, η Amalia Hernandez έδειχνε ότι έχει ιδιαίτερη αδυναμία στον χορό, και δύσκολα θα μπορούσε να κρύψει οτ ταλέντο της. Στην ηλικία των 17 μπήκε στην Εθνική Σχολή Χορού του Μεξικό, υπό τη διεύθυνση της Nellie Campobello. Αυτή ήταν και δασκάλα που την ενέπνευσε και της έδειξε το δρόμο προς την επιτυχία και την καταξίωση.

Μετά όμως από μία σύγκρουση με τη Διεύθυνση της Σχολής, εγκατέλειψε τις σπουδές της, παντρεύτηκε, και για μερικά χρόνια έμεινε μακριά από τους προβολείς και τις χορογραφίες.

Έγινε χορογράφος στο Εθνικό Ινστιτούτο Καλών Τεχνών, όπου δίδαξε σύγχρονο χορό. Στη συνέχεια εστίασε στους παραδοσιακούς μεξικάνικους λαϊκούς χορούς. Συνδύασε τους χορούς αυτούς με το μπαλέτο, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός εντελώς νέου στυλ χορού γνωστού ως baile folklorico.

 

Ασχολήθηκε με τους παραδοσιακούς μεξικάνικους λαϊκούς χορούς τους οποίους συνδύασε με πιο χορογραφικά κινήματα από την επίσημη εκπαίδευσή της, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός εντελώς νέου στυλ χορού γνωστού ως baile folklorico.

Η Amalia Hernandez και το Ballet Folklorico του Μεξικό

Το 1952, η Hernandez ίδρυσε το Ballet Folklorico του Μεξικό. Ξεκινώντας με μόλις οκτώ χορευτές, ο θίασος άγγιξε τα 300 άτομα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η επιτυχημένη εμφάνιση του θιάσου, για πρώτη φορά, στην τηλεόραση το 1954, τον οδήγησε σε περιοδεία στη Βόρεια Αμερική ενώ εκπροσώπησε το Μεξικό στους Παναμερικανικούς Αγώνες στο Σικάγο, το 1959.

Το μπαλέτο Folklorico de Mexico συνεχίζει την πορεία μέχρι και σήμερα. Τις πάντα εντυπωσιακές παραστάσεις του έχουν παρακολουθήσει συνολικά περισσότεροι από 22 εκατομμύρια θεατές. Η Hernandez, μέχρι το θάνατό της, στις 5 Νοεμβρίου 2000, εργαζόταν μαζί με τις κόρες και τον εγγονό της.