Στους δρόμους Καταλανοί δήμαρχοι για το δικαίωμα στο δημοψήφισμα

Στους δρόμους Καταλανοί δήμαρχοι για το δικαίωμα στο δημοψήφισμα

Συγκέντρωση στη Βαρκελώνη με κεντρικά συνθήματα «Εμείς θα ψηφίσουμε» και «Ανεξαρτησία»

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Εμείς θα ψηφίσουμε» και «Ανεξαρτησία», περισσότεροι από 700, από τους συνολικά 948 δημάρχους της Καταλονίας, διατράνωσαν σήμερα στη Βαρκελώνη την απόφασή τους να οργανώσουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία, παρά τις δικαστικές διώξεις σε βάρος τους.

Η ισπανική κυβέρνηση τονίζει ότι θα εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που έχει κριθεί αντισυνταγματικό. Ωστόσο, πάνω από τα δύο τρίτα των δημάρχων της Καταλονίας έχουν ήδη δεσμευτεί ότι θα ανοίξουν τα κτίρια των δήμων για την ψηφοφορία που έχει οριστεί για την 1η Οκτωβρίου.

Οι δήμαρχοι που είχαν συγκεντρωθεί στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης έψαλλαν τον καταλανικό ύμνο ενώ ένα πλήθος διαδηλωτών, απ' έξω, τους ενθάρρυνε φωνάζοντας «Είμαστε μαζί σας», όπως μεταδίδει το AFP και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την Τετάρτη, οι εισαγγελικές αρχές της Ισπανίας διέταξαν τους εισαγγελείς της Καταλονίας να κλητεύσουν τους δημάρχους που σκοπεύουν να συνεργαστούν «στην οργάνωση της παράνομης ψηφοφορίας» για να τους ασκήσουν διώξεις. Αν δεν ανταποκριθούν στην κλήτευση, μπορεί να συλληφθούν.

Ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ, που συναντήθηκε σήμερα με τους δημάρχους, απάντησε στις «απειλές» της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι τονίζοντας: «Μην υποτιμάτε τη δύναμη του λαού της Καταλονίας». Την Παρασκευή, ο Ραχόι, απευθυνόμενος στους αυτονομιστές, είχε πει: «Μην υποτιμάτε τη δύναμη της ισπανικής δημοκρατίας. Το κράτος δικαίου λειτουργεί».

«Δεν είμαστε κακοποιοί», τόνισαν σήμερα πολλοί δήμαρχοι, όπως ο 74χρονος Ζοσέπ Σόλε, από το χωριό Λα Μάσο, που έχει μόλις 300 κατοίκους. «Εδώ και πολλά χρόνια οι Καταλανοί ζητούν περισσότερη εξουσία, ιδίως σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά», εξήγησε, υπερασπιζόμενος το «δικαίωμά τους να ψηφίσουν». Όπως είπε, παρά τον κίνδυνο να του ασκηθεί δίωξη, ο ίδιος «κοιμάται ήσυχος το βράδυ».