Η Μέρκελ πιέζει τον Ερντογάν για να απελευθερωθούν οι Γερμανοί κρατούμενοι

Η Μέρκελ πιέζει τον Ερντογάν για να απελευθερωθούν οι Γερμανοί κρατούμενοι

«Θα πρέπει να περιορίσουμε περαιτέρω την κοινή οικονομική συνεργασία μας με την Τουρκία», τονίζει η Γερμανίδα καγκελάριος

Η Γερμανία δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να περιορίσει τους οικονομικούς δεσμούς της με την Τουρκία, ώστε να πιέσει την Άγκυρα να απελευθερώσει τους Γερμανούς πολίτες που έχουν προφυλακιστεί για πολιτικούς λόγους, υπογράμμισε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε σημερινή συνέντευξή της στην εφημερίδα Passauer Neuen Presse.

«Θα πρέπει να περιορίσουμε περαιτέρω την κοινή οικονομική συνεργασία μας με την Τουρκία και να επανεξετάσουμε σχέδια», απάντησε η Μέρκελ όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα πώς σκοπεύει να πετύχει την απελευθέρωση των Γερμανών που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι τεταμένες λόγω της επιχείρησης του Ταγίπ Ερντογάν για την καταστολή των αντιπάλων του μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, με τη Γερμανία και τους Ευρωπαίους εταίρους να κάνουν λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας. Οι δύο χώρες έχουν επίσης διαφορές αναφορικά με την άρνηση του Βερολίνου να εκδώσει στην Τουρκία πρόσωπα που κατηγορούνται για ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους περίπου 3 εκατομμύρια Τούρκους της Γερμανίας ή Γερμανούς με τουρκική καταγωγή να μποϊκοτάρουν τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

Στη διάρκεια τηλεοπτικού debate στις αρχές του μήνα, η Άνγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι θα συζητήσει με τους ηγέτες των άλλων χωρών-μελών της ΕΕ ώστε να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός για τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.