Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους χτυπούν δια τηλεφώνου στη Ρωσία

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους χτυπούν δια τηλεφώνου στη Ρωσία

«Τηλεφωνικούς τρομοκράτες» τους χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο

Σε τρομοκλοιό βρίσκεται η Ρωσία σχεδόν 3 μέρες τώρα με μαζικές εκκενώσεις σταθμών μέσω μεταφοράς, σχολεία, θέατρα, εμπορικά κέντρα, δημόσιες υπηρεσίες και άλλα σημεία που συγκεντρώνεται πολύς κόσμος.

Οι συναγερμοί που χτυπούν κάθε λίγο στη χώρα ακολουθούν τηλεφωνήματα με τα οποία υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι έχουν τοποθετηθεί εκρηκτικοί μηχανισμοί σε διαφόρων ειδών κτιριακές εγκαταστάσεις.

Αν και μέχρι στιγμής οι έλεγχοι, που έχουν γίνει σε όλα τα σημεία στα οποία σύμφωνα με τα αινιγματικά αυτά τηλεφωνήματα έχουν τοποθετηθεί εκρηκτικοί μηχανισμοί, έδειξαν ότι πουθενά δεν βρέθηκε κανένας εκρηκτικός μηχανισμός, ο πανικός εξακολουθεί ενώ δεν γίνεται – για λόγους ασφαλείας- να αγνοηθούν οι απειλές.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, τζιχαντιστές και μέλη του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται πίσω από τις μαζικές τηλεφωνικές απειλές.
Το Κρεμλίνο μάλιστα τους χαρακτήρισε «τηλεφωνικούς τρομοκράτες».

Πηγή του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Ria Novosti στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε ότι τα άτομα που κάνουν τις απειλές βρίσκονται στο εξωτερικό.

«Οι έρευνες –σύμφωνα με την ίδια πηγή- δυσχεραίνονται επειδή οι διοργανωτές και εκτελεστές της εγκληματικής αυτής δραστηριότητας, χρησιμοποιούν ενεργά κωδικοποιημένη αλληλογραφία μέσω του messenger και της κινητής τηλεφωνίας» προθέτοντας ότι «οι έρευνες ωστόσο συνεχίζονται επισταμένως»

Το γραφείο επικοινωνίας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία αυτή, αλλά δεν τη διέψευσε.

Το κύμα των ανώνυμων αυτών τηλεφωνημάτων για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών σε διάφορα δημόσια κτίρια και εμπορικά κέντρα, το οποίο συνεχίζεται στην Ρωσία για πέμπτη κατά σειρά ημέρα, έπληξε χθες τη Μόσχα, όπου απομακρύνθηκαν 40.000 και πλέον άτομα από 50 κτίρια, αλλά κυρίως από σιδηροδρομικούς σταθμούς και εμπορικά κέντρα. Σύμφωνα με άλλες πηγές, μόνο στην Μόσχα απομακρύνθηκαν από διάφορα κτίρια περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι.

Συνολικά μέσα σε διάστημα δύο ημερών σε όλη την επικράτεια τη Ρωσίας απομακρύνθηκαν από 420 και πλέον κτίρια περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι. Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις πρώτες έρευνες, ο κύριος όγκος των αινιγματικών αυτών τηλεφωνημάτων, όπως μεταδίδει το Ria Novosti, προέρχεται από την Ουκρανία. Την ίδια πληροφορία μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο Interfax το οποίο επικαλούμενο πηγή στις υπηρεσίες ασφαλείας ανέφερε ότι στην ουσία όλες οι τηλεφωνικές κλήσεις έγιναν από το έδαφος της Ουκρανίας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...