Η Ίρμα πέρασε και Φλόριντα και Κούβα μετρούν τις πληγές τους

Η Ίρμα πέρασε και Φλόριντα και Κούβα μετρούν τις πληγές τους

Τρεις νεκτοί και κάτω από το νερό πολλές συνοικίες στο βόρειο τμήμα - Εκατομμύρια χωρίς ρεύμα

Η Ίρμα έπληξε το Σαββατοκύριακο τη Φλόριντα,  με ανέμους ταχύτητας 215 χιλιομέτρων την ώρα. Προκάλεσε έτσι μια απότομη άνοδο της στάθμης της θάλασσας, βυθίζοντας κάτω από το νερό πολλές συνοικίες στο βόρειο τμήμα της Φλόριντα.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα το Σάββατο και την Κυριακή.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένουν και σήμερα 6,9 εκατομμύρια καταναλωτές στη Φλόριντα και τις γειτονικές Πολιτείες, την ώρα που οι εταιρείες δίνουν μάχη για να οργανώσουν μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στις ΗΠΑ.

Το ένα τέταρτο των σπιτιών στο αρχιπέλαγος των Κις, στη νότια Φλόριντα, καταστράφηκε.

Στην πόλη Μπονίτα Σπρινγκς, πολλές συνοικίες είχαν βυθιστεί σήμερα κάτω από το νερό ενώ ολόκληρη η περιοχή δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα.

Από τους θυελλώδεις ανέμους και τις  έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν το Μαϊάμι, δρόμοι πλημμύρισαν και τουλάχιστον δύο γερανοί σχεδόν κατέρρευσαν πλήρως εξαιτίας.

Το κόστος για την αμερικανική οικονομία από τους κυκλώνες Ίρμα και Χάρβεϊ –που σάρωσε νωρίτερα, στα τέλη Αυγούστου, το Τέξας και τη Λουιζιάνα– υπολογίζεται σε 290 δισεκατομμύρια δολάρια, το 1,5% του ΑΕΠ των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Accuweather.

Κούβα

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε πολλές επαρχίες της Κούβας, που έπληξε ο καταστροφικός κυκλώνας Ίρμα.

Πολλές επαρχίες και συνοικίες της Αβάνας παραμένουν ακόμη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό, ωστόσο η ζωή επανέρχεται σταδιακά στους φυσιολογικούς ρυθμούς της όσον αφορά τα δρομολόγια των λεωφορείων και τις αεροπορικές συνδέσεις.

Μία ημέρα μετά το πέρασμα του κυκλώνα ο Κάστρο είχε ζητήσει να αποκατασταθεί σύντομα η ηλεκτροδότηση όμως οι σοβαρές ζημιές που έχουν υποστεί ορισμένοι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως εκείνος του Ματάνσας που ηλεκτροδοτεί την Αβάνα, έχουν ως αποτέλεσμα να παραμένουν στο σκοτάδι πολλά νοικοκυριά.

Ταυτόχρονα, λόγω της διακοπής στην ηλεκτροδότηση, προκαλούνται και προβλήματα στην παροχή νερού σε πολλές επαρχίες.

 

Αντιθέτως, σε πολλά νησιά της Καραϊβικής τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 27 ανθρώπων και μεγάλες καταστροφές.