Εις θάνατον στην κρεμάλα καταδικάστηκε Ρώσος τζιχαντιστής

Εις θάνατον στην κρεμάλα καταδικάστηκε Ρώσος τζιχαντιστής

Παραδόθηκε ο ίδιος στη Μοσούλη, όταν του τελείωσαν τα πυρομαχικά

Εις θάνατον δια απαγχονισμού καταδικάστηκε ένας Ρώσος τζιχαντιστής σήμερα από ιρακινό δικαστήριο σε μια εξαιρετικά σπάνια καταδίκη.

Ο Ρώσος υπήκοος πολεμούσε στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και παραδόθηκε όταν ενώ πολεμούσε στη Μοσούλη του τελείωσαν τα πυρομαχικά.

Ο 28χρονος τζιχαντιστής δήλωσε ότι «εκτελούσε τρομοκρατικές επιχειρήσεις ενάντια σε δυνάμεις ασφαλείας από το 2015» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ιρακινό Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

«Ήταν ο πρώτος (τζιχαντιστής) που παραδόθηκε (στις ιρακινές δυνάμεις) κατά τη διάρκεια της μάχης στην δυτική Μοσούλη», τόνισε ο εκπρόσωπος της διοίκησης κοινών επιχειρήσεων κατά του ΙΚ στο Ιράκ, Γιαχία Ρασούλ.

Είναι η πρώτη φορά που ένα ιρακινό δικαστήριο καταδικάζει σε θάνατο δι' απαγχονισμού έναν Ρώσο τζιχαντιστή, σύμφωνα με δικαστική πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Χιλιάδες ξένοι υπήκοοι μάχονται στο πλευρό της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Ιράκ και τη Συρία.
Αξιωματούχοι ασφαλείας και οργανώσεων αρωγής δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι οι ιρακινές αρχές κρατούν 1.400 ξένες γυναίκες και παιδιά φερόμενων τζιχαντιστών – με τους περισσότερους να προέρχονται από την Τουρκία και άλλες πρώην σοβιετικές χώρες, όπως το Τατζικιστάν, το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία.
Τον Ιούλιο, οι ιρακινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ και κουρδικές δυνάμεις, έθεσαν ξανά υπό τον έλεγχό τους τη Μοσούλη, το προπύργιο του ΙΚ στο Ιράκ από το 2014, έπειτα από μια στρατιωτική επιχείρηση διάρκειας εννέα μηνών.

Παρακαλούμε περιμένετε ...