«Κατάσταση απειλητική για τη ζωή» η Ίρμα στη Φλόριντα

«Κατάσταση απειλητική για τη ζωή» η Ίρμα στη Φλόριντα

Μία από τις μεγαλύτερες εκκενώσεις στην αμερικανική ιστορία, καθώς ο τυφώνας έφτασε στο Μαϊάμι

Πλησιάζει τη Φλόριντα ο κυκλώνας Ίρμα, μετά το καταστροφικό πέρασμά του από τις βόρειες ακτές της Κούβας -  βρίσκεται σε απόσταση 65 χιλιομέτρων νότια-νοτιανατολικά από την Φλόριντα, ενώ πλησιάζει με ταχύτητα ανέμων 210 χλμ. την ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ειδικού μετεωρολογικού κέντρου στις ΗΠΑ (NHC).

Η Ίρμα αναμένεται να πλήξει τα νησιά Κι Γουέστ και τα ηπειρωτικά τις επόμενες ώρες, με ισχυρούς ανέμους και σφοδρές βροχοπτώσεις, προκαλώντας μία από τις μεγαλύτερες εκκενώσεις στην αμερικανική ιστορία.

Ο Ίρμα αναμένεται να ενισχυθεί λίγο περισσότερο όσο πλησιάζει τα Στενά της Φλόριντα και θα παραμείνει ισχυρός κυκλώνας όσο πλησιάζει τα νησιά Φλόριντα Κις και τη δυτική ακτή της Φλόριντα.

Ισχυροί άνεμοι έχουν ήδη ξεκινήσει να πλήττουν τα Κι Γουέστ ενώ το φαινόμενο θα αρχίσει να πλήττει τις ακτές της αμερικανικής Πολιτείας περί τις 06:00 (13:00 ώρα Ελλάδας).

Στο Μαϊάμι έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις 19.00. Περίπου 220.000 καταναλωτές στην Φλόριντα δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα την Κυριακή το πρωί, ανακοίνωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

«Αυτή είναι μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή», εκτίμησε το κέντρο.

O Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες που διαμένουν στις περιοχές από τις οποίες θα περάσει ο κυκλώνας Ίρμα να «φύγουν από τον δρόμο του» και ο κυβερνήτης της Φλόριντα κάλεσε 1 εκατομμύριο περίπου ανθρώπους να εγκαταλείψουν υποχρεωτικά τα σπίτια τους στη Φλόριντα και τη Τζόρτζια. «Αν δείτε το μέγεθος της καταιγίδας είναι τεράστιο. Είναι μεγαλύτερο από ολόκληρη την πολιτεία μας και μπορεί να απειλήσει ανθρώπινες ζωές και στις δυο πλευρές της πολιτείας, από τη μια ακτή στην άλλη» συνέχισε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (FEMA) Μπροκ Λονγκ προειδοποίησε ότι τμήματα της Φλόριντα μπορεί να μην έχουν ηλεκτρικό για ημέρες και ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν καταφύγιο.

Ήδη, από το βράδυ της Παρασκευής, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και οδηγούν προς στη βόρεια Φλόριντα, στην προσπάθειά τους να βρουν ασφαλές καταφύγιο.

Τα μεσάνυχτα ο κυκλώνας βρισκόταν 145 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των νησιών Κι Γουέστ και κινούνταν με ταχύτητα 193 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.