Θρήνος στο Ερμιτάζ: Νεκρές οι διάσημες γάτες του από ασφυξία

Θρήνος στο Ερμιτάζ: Νεκρές οι διάσημες γάτες του από ασφυξία

Ξέσπασε φωτιά στα υπόγεια του μουσείου

Το Ερμιτάζ είναι ένα παγκοσμίου φήμης μουσείο, που είναι γνωστό και για κάτι... ασυνήθιστο: τις γάτες του. Όμως, το μουσείο θρηνεί σήμερα κάποιες από αυτές αφού πέθαναν από ασφυξία λόγω καπνών.

Φωτιά ξέσπασε σε υπόγειο του μουσείου, σύμφωνα με ανακοίνωση του μουσείου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του, και τα άτυχα «κατοικίδια» του Ερμιτάζ, δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι χάρη στην άμεση κινητοποίηση της υπηρεσίας ασφαλείας και της πυροσβεστικής μονάδας του μουσείου, όπως και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της πόλης, κατέστη δυνατή η κατάσβεση της εστίας που προκάλεσε τους πυκνούς καπνούς, ότι το μουσείο λειτουργεί κανονικά και ότι διερευνώνται τα αίτια της πυρκαγιάς.

Νωρίτερα το πρακτορείο TASS είχε μεταδώσει ότι ο διοικητής της διεύθυνσης Εκτάκτων Αναγκών Αλεξέι Ανίκιν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι από τους καπνούς δηλητηριάσθηκαν πέντε γάτες και πως «επανέφεραν» ένα από τα αιλουροειδή κάνοντας χρήση απινιδωτή.

Τα τελευταία χρόνια οι γάτες του Ερμιτάζ έχουν γίνει ένα ιδιαίτερα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο της Αγίας Πετρούπολης. Θεωρείται μάλιστα ότι άρχισαν να κατοικούν στα Χειμερινά Ανάκτορα ( πριν γίνουν μουσείο ) από την εποχή της Μεγάλης Αικατερίνης. Σήμερα έχει καθιερωθεί ειδική γιορτή, η Ημέρα της Γάτας του Ερμιτάζ, ενώ διοργανώνεται ειδική τουριστική περιήγηση με την επωνυμία «Οι γάτες της Αγίας Πετρούπολης».

Το 2015 ο βρετανικός Τύπος συμπεριέλαβε τις γάτες του Ερμιτάζ σ' ένα από τα πιο ασυνήθιστα αξιοθέατα του κόσμου.