Αδειάστε τα πάντα η Ίρμα θα μας σαρώσει, ο συναγερμός στη Φλόριντα

Αδειάστε τα πάντα η Ίρμα θα μας σαρώσει, ο συναγερμός στη Φλόριντα

Tο μέγεθος της καταιγίδας είναι μεγαλύτερο από ολόκληρη την πολιτεία της Φλόριντα

Η πολιτεία της Φλόριντα βρίσκεται τώρα στην καταστροφική πορεία του κυκλώνα Ίρμα. Παρ' ότι ο άνευ προηγουμένου κυκλώνας που σαρώνει τις ΗΠΑ και άλλα κράτη του Ατλαντικού, υποβαθμίστηκε κατά μια βαθμίδα, από την βαθμίδα 5 στη βαθμίδα 4 της πενταβάθμιας κλίμακας, τα λόγια του κυβερνήτη της Φλόριντα, Rick Scott, που έχει σημάνει συναγερμό, ακούγονται κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά: «Εκκενώστε τα πάντα» προειδοποιεί τους πολίτες της Φλόριντα.

«Αν δείτε το μέγεθος της καταιγίδας είναι τεράστιο. Είναι μεγαλύτερο από ολόκληρη την πολιτεία μας και μπορεί να απειλήσει ανθρώπινες ζωές και στις δυο πλευρές της πολιτείας, από τη μια ακτή στην άλλη» συνέχισε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (FEMA) δήλωσε πως οι αμερικανοι αξιωματούχοι ετοιμάζουν μια μαζική απάντηση στον κυκλώνα Ίρμα, που αναμένεται να πλήξει από αύριο τη Φλόριντα. «Ο κυκλώνας Ίρμα συνεχίζει να αποτελεί μια απειλή που μπορεί να προκαλέσει καταστροφές στις ΗΠΑ είτε στη Φλόριντα είτε σε κάποιες από τις νοτιοανατολικές Πολιτείες», δήλωσε ο διοικητής της FEMA Μπροκ Λονγκ σε σημερινή συνέντευξη Τύπου. Προειδοποίησε ότι τμήματα της Φλόριντα μπορεί να μην έχουν ηλεκτρικό για ημέρες, αν όχι περισσότερο, και ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν καταφύγιο.

Ο «εξαιρετικά επικίνδυνος» κυκλώνας βρίσκεται προ των πυλών της Φλόριντα, αφού πέρασε από τις βόρειες ακτές της Δομινικανής Δημοκρατίας και της Αϊτής και έπληξε τα νησιά Τερκς και Κέικος, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα μέχρι 250 χλμ/ώρα.

Κατευθύνεται προς τις Μπαχάμες, όπου αναμένεται να προκαλέσει κύματα έξι μέτρων, πριν κινηθεί προς την Κούβα και φτάσει την Κυριακή στη νότια Φλόριντα.

Στο Μαϊάμι, εκατοντάδες κάτοικοι έκαναν χθες ουρές στα καταστήματα για εμφιαλωμένο νερό και στα πρατήρια βενζίνης για καύσιμα. Στο Μαϊάμι-Φορτ Λόντερντεϊλ οι ελλείψεις βενζίνης επιδεινώθηκαν, καθώς οι πωλήσεις ήταν πενταπλάσιες από το συνηθισμένο.

Στο Παλμ Μπιτς, εκδόθηκε εντολή για την εκκένωση της παραλιακής ιδιοκτησίας του Αμερικανού προέδρου, Μαρ-αλ-Λάγκο, έκαναν γνωστό τα μέσα ενημέρωσης. Ο Τραμπ έχει επίσης μια ιδιοκτησία στη γαλλική πλευρά του Αγίου Μαρτίνου, ένα νησί που υπέστη μεγάλες καταστροφές από τον κυκλώνα.

Η υποχρεωτική εκκένωση της ακτής της Τζόρτζια στον Ατλαντικό πρόκειται να αρχίσει αύριο, δήλωσε ο κυβερνήτης Νέιθαν Ντιλ.

Η Ίρμα προκάλεσε καταστροφές σε μια σειρά μικρών νησιών στη βορειοανατολική Καραϊβική, ανάμεσα στα οποία η Μπαρμπούντα, ο Άγιος Μαρτίνος και οι Βρετανικές και οι Αμερικανικές Παρθένες Νήσοι, ξεριζώνοντας δένδρα και ισοπεδώνοντας κτίρια και νοσοκομεία.
Τα νησιά Άγιος Μαρτίνος και Άγιος Βαρθολομαίος ζουν με τον φόβο των λεηλασιών. Στον Άγιο Βαρθολομαίο έχει διακοπεί η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση. Το αεροδρόμιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Μετά το πέρασμά του, σοκαρισμένοι οι ντόπιοι προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της καταστροφής και ταυτόχρονα ετοιμάζονται για μια άλλη μεγάλη καταιγίδα, τον Χοσέ, που βρίσκεται τώρα στην κατηγορία 3 και αναμένεται αύριο Σάββατο στη βορειοανατολική Καραϊβική.