Φόβοι για εθνοκάθαρση της μειονότητας των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ

Φόβοι για εθνοκάθαρση της μειονότητας των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ

Εκαταντάδες νεκροί και περιπου 180.000 πρόσφυγες στο Μπαγκλαντές, από την «εκκαθάριση» του στρατού στην πολιτεία Ραχίν

Περίπου 180.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια έχουν εγκαταλείψει το τελευταίο διάστημα τη βορειοδυτική Μιανμάρ διαφεύγοντας στο γειτονικό Μπαγκλαντές για να γλιτώσουν από τις βιαιοπραγίες και τον θάνατο, καθώς ο στρατός της Μιανμάρ έχει εξαπολύσει από τις 25 Αυγούστου επιχείρηση «εκκαθάρισης» των τρομοκρατών, αφού αντάρτες Ροχίνγκια επιτέθηκαν σε δεκάδες αστυνομικά τμήματα και σε μια στρατιωτική βάση.

Από τις συγκρούσεις που ακολούθησαν και την αντεπίθεση του στρατού έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 400 άνθρωποι ενώ η παγκόσμια κοινότητα έχει αρχίσει και ανησυχεί σοβαρά για την ασφάλεια και τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας.

Λιπόσαρκα μικρά παιδιά, εξασθενημένοι υπερήλικες... φάλαγγες προσφύγων περνούν κάθε μέρα τα σύνορα και συρρέουν σε καταυλισμούς που είναι ήδη κορεσμένοι απ' αυτούς που είχαν διαφύγει σε προηγούμενα κύματα βίας.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters που βρίσκεται στην περιοχή Κοξ Μπαζάρ του Μπανγκλαντές δήλωσε ότι πολλά πλοιάρια που μεταφέρουν εξαντλημένους πρόσφυγες Ροχίνγκια φτάνουν στο χωριό Σαμλαπούρ, στη μεθόριο μεταξύ Μιανμάρ και Μπανγκλαντές.

Πολλά πλοιάρια ανατρέπονται στη διαδρομή και πτώματα ξεβράοζνται στις ακτές.

Επιπλέον, πηγές από την κυβέρνηση του Μπανγκλαντές δήλωσαν ότι τις τρεις τελευταίες ημέρες ο στρατός της Μιανμάρ τοποθετεί νάρκες κατά μήκος ενός μέρους των συνόρων της, πιθανόν με στόχο να εμποδίσει την επιστροφή των Ροχίνγκια.

Φόβοι για εθνοκάθαρση

Ο ΟΗΕ εκτίμησε ότι έως και 300.000 Ροχίνγκια ίσως αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη βορειοδυτική Μιανμάρ για το Μπανγκλαντές, ενώ αξιωματούχος του οργανισμού προειδοποίησε για την έλλειψη τροφίμων για τους πρόσφυγες.

Σε μια σπάνια επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την ανησυχία ότι η βία ενδέχεται να οδηγήσει σε «ανθρωπιστική καταστροφή». Την Τρίτη είχε προειδοποιήσει ότι υπάρχει κίνδυνος εθνοκάθαρσης στη Μιανμάρ, κάτι που θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

Από την πλευρά της, η Μιανμάρ ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Κίνα και τη Ρωσία ώστε να διασφαλίσει ότι θα ασκήσουν βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα επικρίνει τη βία στη χώρα.