Νεκροί και βιβλικές καταστροφές από την Ίρμα στην Καραϊβική

Νεκροί και βιβλικές καταστροφές από την Ίρμα στην Καραϊβική

Τουλάχιστον 14 οι νεκροί σε Άγιο Μαρτίνο, Μπαρμπούντα, και Μπαρμπέιντος - Συναγερμός σε Πουέρτο Ρίκο και Φλόριντα

Σε κόλαση μετέτρεψε ο κυκλώνας Ίρμα - ένας από τους ισχυρότερους που πλήττουν τον Ατλαντικό εδώ και έναν αιώνα - τα παραδεισένια νησιά του Αγίου Μαρτίνου και της Μπαρμπούντα στην Καραϊβική, στις Γαλλικές Αντίλλες, αφήνοντας πίσω του συνολικά 14 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και εκατοντάδες άστεγους, σε ένα ισοπεδωμένο τοπίο.

Με ανέμους ταχύτητας έως και 290 χιλιομέτρων την ώρα, η Ίρμα σάρωσε πολλά μικρά νησιά της βορειοανατολικής Καραϊβικής, όπως την Μπαρμπούντα, τον Άγιο Μαρτίνο και τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, ξεριζώνοντας δέντρα, ξηλώνοντας στέγες και γκρεμίζοντας σπίτια.

Τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο γαλλοολλανδικό νησάκι Άγιος Μαρτίνος και άλλοι 23 τραυματίστηκαν. Ο απολογισμός αυτός αναμένεται ότι θα αυξηθεί όταν τα σωστικά συνεργεία καταφέρουν να φτάσουν στις απομονωμένες, αποκομμένες κοινότητες. "Πρόκειται για πελώρια καταστροφή. Το 95% του νησιού καταστράφηκε. Είμαι σοκαρισμένος", είπε ο Ντάνιελ Γκιμπς, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του Αγίου Μαρτίνου.

Άλλος ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην Ανγκουίλα, όπου οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί και αναφέρθηκαν σοβαρές ζημιές στο νοσοκομείο και το αεροδρόμιο. Έχει επίσης διακοπεί η ηλεκτροδότηση και υπάρχουν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες.

Ολοκληρωτική ήταν η καταστροφή στο νησί Μπαρμπούντα, που χτυπήθηκε άγρια από την Ίρμα. Ο πρωθυπουργός της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, ο Γκάστον Μπράουνι, είπε ότι θα ζητήσει διεθνή βοήθεια. Εννιά στα δέκα κτίρια έχουν καταστραφεί και οι μισοί από τους περίπου 1.800 κατοίκους έμειναν άστεγοι.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στη Μπαρμούντα ενώ στα Μπαρμπέιντος αναφέρθηκε επίσης ο θάνατος ενός σέρφερ.

Νωρίς σήμερα το πρωί το μάτι του κυκλώνα πέρασε στα βόρεια του Πουέρτο Ρίκο. Από τους ανέμους και την καταρρακτώδη βροχή, σχεδόν το 70% του πληθυσμού έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όπως ανέφερε ο κυβερνήτης Ρικάρντο Ροσέλο.

Οι αρχές στη Δομινικανή Δημοκρατία διέταξαν την εκκένωση πόλεων κατά μήκος των βόρειων ακτών του Ατλαντικού, καθώς η πρωτοφανής σε ένταση και μέγεθος καταιγίδα κινείται προς το λιμάνι Πουέρτο Πλάτα, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Η Ίρμα συνεχίζει την πορεία της και αναμένεται να περάσει στα ανοιχτά της Αϊτής και κατόπιν να κινηθεί προς τα νησιά Τερκς και Κέικος και τις νότιες Μπαχάμες.

Στις ΗΠΑ, το Κέντρο Παρακολούθησης Κυκλώνων (NHC) ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Ίρμα είναι πιθανό να εξασθενήσει σε καταιγίδα κατηγορίας 4, όταν φθάσει στη Φλόριντα.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην κατηγορία 5 της πενταβάθμιας κλίμακας με ανέμους που πνέουν με 285 χλμ/ώρα, πρόσθεσε το NHC.

Ο κυκλώνας Ίρμα είναι ο ισχυρότερος που απειλεί τη Φλόριντα μετά τον Άντριου, το 1992, που ήταν επίσης κατηγορίας 5. Μολονότι η ακριβής πορεία που θα ακολουθήσει παραμένει ακόμη ακαθόριστη, αναμένεται ότι θα πλήξει τη Φλόριντα το Σαββατοκύριακο.