Πρόστιμα σε Ουγγαρία, Πολωνία και Τσεχία, αν δεν δεχθούν πρόσφυγες

Πρόστιμα σε Ουγγαρία, Πολωνία και Τσεχία, αν δεν δεχθούν πρόσφυγες

Η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Ρουμανία είναι οι χώρες που δεν έχουν συμμορφωθεί μέχρι σήμερα με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης της ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε σήμερα τις προσφυγές της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας κατά του ευρωπαϊκού προσωρινού μηχανισμού υποχρεωτικής μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο στις χώρες-μέλη της ΕΕ ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να επιβάλει πρόστιμα σε βάρος της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας, αν αρνηθούν να δεχθούν στο έδαφός τους αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε το 2016 απόφαση προκειμένου να βοηθήσει την Ιταλία και την Ελλάδα να αντιμετωπίσουν τη μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών, ως απάντηση στην προσφυγική κρίση που έπληξε την Ευρώπη το καλοκαίρι του 2015.

Η απόφαση αυτή προέβλεπε τη μετεγκατάσταση, εντός περιόδου δύο ετών, 120.000 ατόμων που χρήζουν σαφώς διεθνούς προστασίας από τα δύο αυτά κράτη-μέλη προς τα άλλα κράτη-μέλη της Ένωσης.

Η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Ρουμανία, καταψήφισαν στο πλαίσιο του Συμβουλίου την απόφαση και ζήτησαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την ακύρωσή της - ωστόσο οι προσφυγές απορρίθφηκαν.

Η Ουγγαρία ζητά από την ΕΕ να της πληρώσει το φράχτη για τους μετανάστες

Μέχρι σήμερα αυτές οι χώρες δεν έχουν δεχθεί πρόσφυγες και πλεόν η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι  είναι έτοιμη να ξεκινήσει εντός εβδομάδων δικαστικές διαδικασίες που μπορεί να οδηγήσουν στην επιβολή προστίμων.

«Αν τα κράτη μέλη, που δεν έχουν προχωρήσει καθόλου σε επανεγκαταστάσεις ή τις έχουν σταματήσει εδώ και καιρό, δεν αλλάξουν την προσέγγισή τους μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να κάνουμε το τελευταίο βήμα στη διαδικασία παραβίασης, οδηγώντας την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» δήλωσε ο αρμόδιος για τη μετανάστευση επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει την εξουσία να επιβάλλει οικονομικές ποινές σε κυβερνήσεις οι οποίες δεν συμμορφώνονται προς τη νομοθεσία της ΕΕ.