Ο Κιμ ετοιμάζεται να ξαναπατήσει το κουμπί – ΗΠΑ και Ν. Κορέα στα όπλα

Ο Κιμ ετοιμάζεται να ξαναπατήσει το κουμπί – ΗΠΑ και Ν. Κορέα στα όπλα

Η κρίσιμη και πιθανότερη ημερομηνία νέας εκτόξευσης είναι η 9η Σεπτεμβρίου, εθνική γιορτή για τη Βόρεια Κορέα.

Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί σοβαρά μετά την τελευταία - την 6η και πιο ισχυρή μέχρι σήμερα - πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, η οποία δοκίμασε το Σάββατο βόμβα υδρογόνου που έχει τη δυνατότητα να οπλίσει έναν διηπειρωτικό πύραυλο.

Παράλληλα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν φαίνεται έτοιμος να ξαναπατήσει το κουμπί, καθώς η Νότια Κορέα εντόπισε ενδείξεις για την προετοιμασία νέας εκτόξευσης από την Πιονγκγιάνγκ βαλλιστικού πυραύλου (ICBM).

Η κρίσιμη και πιθανότερη ημερομηνία εκτόξευσης είναι η 9η Σεπτεμβρίου, που αποτελεί και εθνική γιορτή για τη Βόρεια Κορέα.

Ως απάντηση στην πυρηνική δοκιμή του Κιμ Γιονγκ Ουν, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα στήνουν αντιπυραυλική ασπίδα σε ένα γήπεδο γκολφ που μετατράπηκε σε στρατιωτική ζώνη, στη νότια κομητεία Σεονγκζού, περίπου 190 χλμ. από τη Σεούλ.

Επίσης, οι πρόεδροι Μουν και Τραμπ συμφώνησαν στην άρση του ορίου βάρους των πυρηνικών κεφαλών στους νοτιοκορεατικούς πυραύλους - με βάση την ισχύουσα συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας, οι πυρηνικές κεφαλές της Σεούλ έχουν όριο βάρους 500 κιλά.

Δύο εκτοξευτήρες ρουκετών της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας Thaad (Terminal High-Altitude Area Defense) έχουν ήδη εγκατασταθεί στη Νότια Κορέα και είναι επιχειρησιακοί ενώ, όπως ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Άμυνας, «τέσσερις εναπομείναντες εκτοξευτήρες θα αναπτυχθούν προσεχώς προσωρινά κατόπιν διαβουλεύσεων ανάμεσα στη Νότια Κορέα και στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να αντικρούσουν τις αυξανόμενες πυρηνικές και βαλλιστικές απειλές του Βορρά».

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις απείλησε ότι θα δοθεί «μαζική στρατιωτική απάντηση» σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας διεξήγαγαν ασκήσεις προσομοίωσης χτυπήματος στις εγκαταστάσεις πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κόρεας, χρησιμοποιώντας βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους – εδάφους και μαχητικά F 15.