Γερμανικές εκλογές: Στο ντιμπέιτ με τη Μέρκελ ποντάρει ο Σουλτς

Γερμανικές εκλογές: Στο ντιμπέιτ με τη Μέρκελ ποντάρει ο Σουλτς

Ελπίζει να αντιστρέψει το κλίμα υπέρ του SPD, αν και οι συντηρητικοί της Μέρκελ προηγούνται με ποσοστό 39%

Προεκλογικός πυρετός επικρατεί στη Γερμανία ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου.  Νέα σφυγμομέτρηση προεξοφλεί την νίκη των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, η οποία ηγείται και της λίστας των σημαντικότερων πολιτικών.

Δημοσκόπηση της εταιρείας Forsa που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, δείχνει ότι οι συντηρητικοί της Μέρκελ προηγούνται με ποσοστό 39% ενώ το SPD συγκεντρώνει μόνο 22%.

Όσον αφορά την παράσταση νίκης, σχεδόν τα τρία τέταρτα των Γερμανών θεωρούν βέβαιο ότι οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) θα κερδίσουν τις εκλογές και μόλις το 17% βλέπει νικητή τον Σουλτς.

Αν οι ψηφοφόροι μπορούσαν να επιλέξουν απευθείας τον καγκελάριο (και όχι το κόμμα), σχεδόν οι μισοί (49%) θα προτιμούσαν τη Μέρκελ, που θεωρείται παράγοντας σταθερότητας σε μια περίοδο παγκόσμιας αβεβαιότητας, ενώ μόνο το 26% θα ψήφιζε τον Σουλτς.

Η μάχη της αφίσας: Με πατριωτικό παλμό το CDU - Στο επίκεντρο ο πολίτης λένε οι Σοσιαλδημοκράτες

Μπροστά σε αυτές τια απογοητευτικές προβλέψεις, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς, ελπίζει στο ντιμπέιτ της Κυριακής με την παντοδύναμη καγκελάριο για να αντιστρέψει το κλίμα.

«Δεν αισθάνομαι καμία νευρικότητα» είπε ο Σουλτς. «Μια επιτυχημένη μονομαχία μπορεί να δώσει ώθηση» πρόσθεσε.

Ο Σουλτς ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία του νωρίς και οι πρώτες ενδείξεις ήταν ελπιδοφόρες, καθώς τα ποσοστά του κόμματος αυξήθηκαν. Όμως ακολούθησαν τρεις συντριπτικές ήττες από τους Χριστιανοδημοκράτες σε τοπικές εκλογές, μεταξύ των οποίων και εκείνη στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

«Αυτές ήταν πολύ δύσκολες ήττες για το SPD αλλά, σε κάθε περίπτωση, το 46% των ψηφοφόρων δεν έχει αποφασίσει ακόμη», επανέλαβε ο 61χρονος Σουλτς και επέμεινε: «Πιστεύω ότι μπορούμε ακόμη να κερδίσουμε τις εκλογές».

Για τα υπόλοιπα κομματα, στο 9% παραμένει η Αριστερά (Die Linke), στο 8% οι Πράσινοι (Grüne), διψήφιο ποσοστό αποσπούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 10% (+1) ενώ μια μονάδα χάνει το εθνολαϊκιστικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) τα ποσοστά του οποίου υποχωρούν στο 8%.