Λουκέτο βάζουν οι ΗΠΑ σε προξενείο της Ρωσίας – Στο κόκκινο οι σχέσεις

Λουκέτο βάζουν οι ΗΠΑ σε προξενείο της Ρωσίας – Στο κόκκινο οι σχέσεις

Η Ρωσία είχε προχωρήσει σε απομάκρυνση εκατοντάδων Αμερικανών διπλωματών ως αντίποινα για τις οικονομικές κυρώσεις λόγω Ουκρανίας

Στο κόκκινο βρίσκεται και πάλι η ένταση στις σχέσεις των πάλαι ποτέ ψυχροπολεμικών αντιπάλων, ΗΠΑ και Ρωσίας. Με εντολή του Λευκού Οίκου, μέχρι αύριο Σάββατο, η Μόσχα πρέπει να βάλει λουκέτο στο ρωσικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο.

Το λουκέτο στο ρωσικό προξενείο μπαίνει ενώ 2 στους 3 Αμερικανούς διπλωμάτες στη Ρωσία έχουν εγκαταλείψει τη χώρα με εντολή Πούτιν.

Οι ΗΠΑ έδωσαν διορία έως τις 2 Σεπτεμβρίου στο Κρεμλίνο να κλείσει το προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο και των εμπορικών αποστολών της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη στο όνομα της «ισοτιμίας», όμως η Μόσχα κατήγγειλε αμέσως την «κλιμάκωση» της έντασης στις διμερείς σχέσεις.

Το μέτρο αυτό αποτελεί απάντηση στη δραστική μείωση των 755 διπλωματών και εργαζόμενων, Ρώσων ή Αμερικανών, που βρίσκονται στις αμερικανικές αποστολές στη Ρωσία, την οποία είχε διατάξει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ως αντίποινα στις νέες οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη χώρα του, εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας, πρώην εδάφους της Ουκρανίας.
Η αμερικανική διπλωματική παρουσία στη Ρωσία περιορίστηκε στα 455 πρόσωπα, αριθμός ίσος με αυτούς της ρωσικής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ.

Στις αρχές Αυγούστου οι Αμερικανοί αναγκάστηκαν επίσης να εγκαταλείψουν δύο διπλωματικά κτίρια στην περιφέρεια της Μόσχας, έπειτα από διαταγή του Κρεμλίνου.

Το κλείσιμο του προξενείου στο Σαν Φρανσίσκο γίνεται «στο πλαίσιο της ισοτιμίας που επικαλούνται οι Ρώσοι», διαβεβαιώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας παράλληλα ότι θέλει «να τερματιστεί αυτός ο φαύλος κύκλος» που επιδεινώνει συνεχώς τις διμερείς σχέσεις, ελπίζοντας ότι η τελευταία απόφαση της Ουάσινγκτον δεν θα προκαλέσει αντίποινα από τη Μόσχα.

Ωστόσο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε αμέσως «την κλιμάκωση της έντασης» μεταξύ των δύο χωρών, «την οποία ξεκίνησαν» οι ΗΠΑ και δεσμεύθηκε ότι τα νέα αμερικανικά μέτρα «θα εξεταστούν με προσοχή» ενόψει της πιθανής απάντησης της Μόσχας.

«Δεν προσπαθούμε να αντιπαρατεθούμε με τις ΗΠΑ (…) και πραγματικά επιθυμούμε το πολιτικό κλίμα να εξομαλυνθεί», τόνισε σήμερα ο Λαβρόφ. «Όμως χρειάζονται δύο για να χορέψουν τανγκό και ο παρτενέρ μας δεν σταματά να σολάρει», πρόσθεσε σε ειρωνικό τόνο.

Αν και η ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο προμήνυε μια βελτίωση στις σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία, αυτές δεν σταμάτησαν να επιδεινώνονται, υπό τη σκιά των κατηγοριών για παρέμβαση της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και των καταγγελιών για τις σχέσεις της προεκλογικής ομάδας του Τραμπ με τη Ρωσία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον συνομίλησε τηλεφωνικά χθες με τον Ρώσο ομόλογό του, ενώ οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν τον Σεπτέμβριο, πιθανόν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Λαβρόφ υποσχέθηκε σήμερα, παρά τις εξελίξεις, να αναζητήσει «σύγκλιση με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό», αλλά και «συμβιβασμούς με την Ουάσινγκτον».

Λαβρόφ: Θα απαντήσουμε σκληρά

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι η Μόσχα θα απαντήσει σκληρά στις ΗΠΑ, οι οποίες ζήτησαν από την Ρωσία να κλείσει εντός 48 ωρών το Γενικό της Προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο, όπως και δύο άλλα οικήματα που χρησιμοποιεί στην Ουάσιγκτον και την Νέα Υόρκη, προτρέποντας την μάλιστα να επανεξετάσει την απόφαση της να περιορίσει τον αριθμό του προσωπικού στην αμερικανική πρεσβεία στην Μόσχα.

«Θα αντιδράσουμε σκληρά μόλις ολοκληρώσουμε την ανάλυση μας» είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ απευθυνόμενος στους φοιτητές του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (MGIMO) της Μόσχας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο πόλεμος αυτός των κυρώσεων δεν ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ρωσίας. «Αλλά θέλω να πω -είπε χαρακτηριστικά ο Σεργκέι Λαβρόφ- ότι όλη αυτή την ιστορία με την ανταλλαγή κυρώσεων στην λογική του ‘μια σου και μια μου’ δεν την αρχίσαμε εμείς. Την ξεκίνησε η κυβέρνηση Ομπάμα, για να υπονομεύσει τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και να μην επιτρέψει στον Τραμπ να προωθήσει εποικοδομητικές ιδέες είτε να υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις και να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Ρωσία».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είπε ότι Αμερικανός πρόεδρος ακόμη και τώρα κάνει παρόμοιες δηλώσεις (περί εξομάλυνσης των σχέσεων) και πως «ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επανειλημμένα έχει πει ότι μας ενδιαφέρει η εξομάλυνση. Πρέπει να υπάρξει ανταπόκριση προς την κατεύθυνση αυτή, στην βάση του αμοιβαίου σεβασμού» είπε ο Λαβρόφ, τονίζοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση και η συζήτηση για το ζήτημα αυτό θα συνεχισθεί, ανεξάρτητα από το πότε και πώς θα αντιδράσουμε».