Βιβλικές καταστροφές και 8 νεκροί στο Τέξας από τον Χάρβεϊ

Βιβλικές καταστροφές και 8 νεκροί στο Τέξας από τον Χάρβεϊ

Μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά πνίγηκε όταν το φορτηγάκι τους παρασύρθηκε από τα νερά στο Χιούστον

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται σήμερα στο Τέξας που έχει πληγεί από άνευ προηγουμένου πλημμύρες εξαιτίας της τροπικής καταιγίδας Χάρβεϊ - ο πιο ισχυρός τυφώνας που έχει πλήξει την Πολιτεία εδώ και 50 χρόνια.

Ο Τραμπ δεν θα επισκεφθεί το Χιούστον - που εξακολουθεί να απειλείται από τη συνεχιζόμενη άνοδο των υδάτων - αλλά θα μεταβεί στο δυτικό τμήμα του Τέξας για να επιθεωρήσει από κοντά τις ζημιές που έχουν γίνει στη δεύτερη μεγαλύτερη σε μέγεθος Πολιτεία των ΗΠΑ.

Η Πολιτεία του Τέξας - και ειδικότερα το Χιούστον - εξακολουθεί να πλήττεται για 4η μέρα από την τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ. Μέχρι σήμερα, 8 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Μεταξύ των πιο πρόσφατων θυμάτων είναι μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά, η οποία πιστεύεται ότι πνίγηκε όταν το φορτηγάκι τους παρασύρθηκε από τα νερά στο Χιούστον.

Χιλιάδες στρατιώτες της Εθνοφρουράς, αστυνομικοί, διασώστες, αλλά και πολίτες προσπαθούν με ελικόπτερα, βάρκες και ειδικά φορτηγά να σώσουν τους εκατοντάδες πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί.

Εκτός λειτουργίας παραμένουν και σήμερα πολλά διυλιστήρια πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή  στις ακτές του Κόλπου των ΗΠΑ.  Το κλείσιμο των διυλιστηρίων συνέβαλε στην εκτίναξη χθες των τιμών της βενζίνης στις ΗΠΑ στα 1,7799 δολάρια το γαλόνι, που ήταν και οι υψηλότερες από το 2015, ενώ σήμερα το πρωί μειώθηκαν λίγο στα 1,7342 δολάρια.

Ωστόσο τα χειρότερα δεν έχουν περάσει, καθώς η καταιγίδα κινείται αργά και θα συνεχίσει να προκαλεί έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή, όπως προειδοποιεί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι καταστροφικές πλημμύρες αυξάνουν τους κινδύνους για την δημόσια υγεία: από δερματικά εξανθήματα ως βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις και ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, όπως προειδοποίησαν χθες Δευτέρα Αμερικανοί αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο πνιγμός, ειδικά για τους κατοίκους που είναι παγιδευμένοι μέσα στα αυτοκίνητά τους, όπως εξηγεί η Ρένι Φανκ, υπεύθυνη για την διαχείριση επειγουσών καταστάσεων των Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών.